Waar hoor ik thuis? Kinderen met meer dan één thuissituatie

Hoe en waar voelen kinderen zich thuis als ze opgroeien met gescheiden ouders?

Veel kinderen groeien op met gescheiden ouders of in een samengesteld gezin. Wat zijn de psychologische en ethische aspecten daarvan? Ons gevoel van 'thuishoren' ontstaat al tijdens de vroege relaties met onze primaire verzorgers. Maar wat gebeurt er als kinderen opgroeien met gezinsleden die niet (altijd) allemaal in hetzelfde huis wonen, als ze niet opgevoed worden door hun biologische ouders, of in twee verschillende huizen of buurten wonen?

Kind op de bank

In dit project onderzoeken we hoe de kwaliteit van communicatie en interactie in gezinnen met gescheiden ouders, waarbij de kinderen in twee verschillende huizen wonen, het gevoel van thuishoren van de kinderen beïnvloedt (bij hun ouders en bij het gezin als geheel). Ook bekijken we hoe het kind zich aanpast aan deze situatie.

Ons team combineert en integreert kennis uit diverse vakgebieden zoals geografie, taalkunde, familierecht, pedagogiek en informatica. Door expertise met elkaar te delen kunnen we tot nieuwe inzichten komen die niet alleen interessante wetenschappelijke kennis oplevert, maar ook richting kan geven aan beleidsontwikkelaars op centraal en lokaal overheidsniveau, scholen en justitie.

Wat is bijvoorbeeld de invloed van de wet (als het gaat om juridische erkenning, verantwoordelijkheid en het bezoekrecht van ouders) op de processen binnen het gezin en het gevoel van thuishoren van de kinderen? Welk effect heeft bezoekrecht op het dagelijks leven van kinderen, qua tijd en geografische ruimte, en daarmee op hun thuisgevoel? En kan bijvoorbeeld serious gaming de ontwikkeling van het thuisgevoel bevorderen, door een (deels) virtuele omgeving te creëren waar kinderen zich veilig voelen en in contact blijven met hun ouders zonder dat ze in hetzelfde huis wonen?

Sluit je aan bij Dynamics of Youth

Ben je geïnteresseerd in dit project? Neem dan contact op met Zoë Rejaän MSc, z.rejaan@uu.nl