Hoe staan gemiste behoeftes tijdens de jeugd van ouders in verband met de opvoeding van hun eigen kind?

"Ouders die in hun jeugd behoeftes hebben gemist, bijvoorbeeld omdat hun eigen ouders (emotioneel) niet beschikbaar waren of zelfs een bron van gevaar vormden, kunnen hier tijdens het opvoeden van hun eigen kind last van hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld last hebben van onverwerkte trauma’s of een positief rolmodel in de opvoeding missen. Voor sommige volwassenen is de angst om dezelfde fouten te maken als hun eigen ouders dan ook een reden om zelf geen kinderen te willen.

Voor sommige volwassenen is de angst om dezelfde fouten te maken als hun eigen ouders dan ook een reden om zelf geen kinderen te willen.

Een kind heeft een teddy beer in zijn of haar handen

Onderzoek naar kindermishandeling laat zien dat veruit de meeste ouders die in hun jeugd mishandeld of verwaarloosd zijn hun eigen kinderen niet mishandelen. Maar de angst dat je als ouder in dezelfde valkuilen stapt als je eigen ouders is niet volledig ongegrond. Een analyse van 84 studies laat zien dat de kans op kindermishandeling en verwaarlozing door ouders die in hun jeugd zelf mishandeld of verwaarloosd zijn drie keer zo hoog is als bij ouders die dit in hun jeugd niet hebben meegemaakt.

Gezinnetje gezellig aan tafel

We weten nog maar deels wat ouders helpt in het loskomen van de ervaringen in hun jeugd. Zo komt uit onderzoek dat ouders die meer steun ervaren van hun partner vaak makkelijker uit een cirkel van negatieve opvoedingspraktijken komen dan ouders die dit niet ervaren. Het is dus belangrijk om partners te betrekken in de hulpverlening aan ouders die in hun jeugd zijn mishandeld of verwaarloosd."

Verder Lezen

Assink, M., Spruit, A., Schuts, M., Lindauer, R., van der Put, C. E., & Stams, G. J. J. (2018). The intergenerational transmission of child maltreatment: A three-level meta-analysis. Child Abuse & Neglect, 84, 131-145.

Matthews, E. J., & Desjardins, M. (2020). The meaning of risk in reproductive decisions after childhood abuse and neglect. Journal of Family Violence, 35(8), 793-802.

Conger, R. D., Schofield, T. J., & Neppl, T. K. (2012). Intergenerational continuity and discontinuity in harsh parenting. Parenting, 12(2-3), 222-231.

 

Deze vraag is beantwoord door: 

Dr. Sanne Geeraerts
Universitair Docent Jeugd en Gezin
s.b.geeraerts@uu.nl