Hoe kunnen we psychische ziektes beter uitleggen aan kinderen?

"Praten over psychische problemen of ziektes is best moeilijk. Soms is het voor volwassenen al lastig te bevatten, laat staan voor kinderen. Een psychisch probleem heeft te maken met hoe je je voelt, hoe je denkt of hoe je doet. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen, of somber of gestrest. Of je druk voelen in je hoofd, of het lastig vinden om vrienden te maken. Iemand kan zich lange tijd bijvoorbeeld erg verdrietig, in de war of bang voelen zonder dat daar een duidelijke reden voor is.

Soms wordt er gesproken van een psychische ziekte, zoals een depressie of een angststoornis. Er is door wetenschappers veel onderzoek gedaan naar psychische problemen. Het zit ingewikkeld in elkaar. Op de website Brainwiki wordt goed en kort uitgelegd welke psychische problemen en ziekten er zijn en wat er inmiddels bekend is over deze problemen: wat je voelt, hoe het ontstaat en hoe je er mee om kan gaan. Deze informatie kan helpen om kinderen uitleg te geven over specifieke psychische problemen en ziekten.

Voor ouders die zelf psychische problemen of een psychische ziekte hebben en er met hun kinderen over willen praten zijn er speciale en gratis informatieboekjes en materialen. Deze zijn te vinden op: KOPP/KOV - Trimbos-instituut. Voor de vaders en moeders die zelf kampen met een psychische aandoening, kan het ouderschap erg stressvol zijn. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de moeders en één derde van de vaders op enig
moment tijdens de periode dat zij kinderen opvoeden behandeld zijn voor een psychische aandoening. Kinderen merken vaak zelf dat er iets met hun ouder is. Wanneer ouders niets vertellen over hun ziekte, kunnen kinderen de oorzaak bij zichzelf gaan zoeken. Belangrijk dus dat deze ouders hun ziekte aan hun kinderen uitleggen."

Wanneer ouders niets vertellen over hun ziekte, kunnen kinderen de oorzaak bij zichzelf gaan zoeken. Belangrijk dus dat deze ouders hun ziekte aan hun kinderen uitleggen.

Deze vraag is beantwoord door: 

Prof. dr. Marloes Kleinjan
Hoogleraar Youth Mental Health Promotion
m.kleinjan1@uu.nl