Online cursus over kinderontwikkeling

De Universiteit Utrecht heeft als onderdeel van Dynamics of Youth een online cursus over kinderontwikkeling ontwikkeld: de Massive Open Online Course (MOOC) ‘Understanding Child Development – from Synapse to Society’. Het doel van de MOOC: laten zien hoe belangrijk samenwerking tussen vakgebieden is om kinderontwikkeling te begrijpen. De cursus laat zien hoe Dynamics of Youth onderzoekers de mogelijkheid biedt om elkaar op te zoeken.

(lees verder onder de video)

Een korte promo voor de MOOC

Orthopedagoog Jorg Huijding presenteert de cursus. Hij hoopt dat de MOOC mensen inspireert om vanuit een holistische invalshoek naar kinderontwikkeling te kijken, en dat hij deelnemers van de cursus kan verrassen met nieuwe perspectieven om ontwikkelingsvraagstukken mee te benaderen. "Die nieuwe invalshoeken illustreren we met korte videoportretten van verschillende onderzoekers die met elkaar samenwerken.”

Louk Vanderschuren en Corette Wierenga
Corette Wierenga en Louk Vanderschuren. Foto: Ed van Rijswijk

Grenzen doorbreken

Zo’n samenwerking is bijvoorbeeld die tussen Louk Vanderschuren en Corette Wierenga. Vanderschuren is hoogleraar neurobiologie van gedrag, en werkt met ratten om de neurobiologische grondslag van sociaal gedrag te leren begrijpen. Celbiologe Corette Wierenga is gespecialiseerd in de dynamische synaptische verbindingen in de hersenen. Huijding: “Het portret van deze twee onderzoekers laat zien dat echte interdisciplinaire wetenschappelijke samenwerking alleen kan wanneer je bewust de grenzen van je eigen vakgebied opzoekt. Je moet nieuwsgierig zijn naar wat daarachter ligt. Corette Wierenga vertelt bijvoorbeeld dat ze dingen over gedrag heeft geleerd waar ze anders nooit bij uit was gekomen.”

Verbreden en verlaten

Het andere belangrijke punt dat de MOOC wil maken is de essentie van Dynamics of Youth: het fenomeen opgroeien vastleggen van het microniveau (synapsen) tot macroniveau (de samenleving). Ontwikkeling op al deze niveaus uitpluizen inclusief het samenspel erbinnen en ertussen, kost meer dan één of zelfs meerdere mensenlevens aan onderzoek.

“Samenwerking vergt moed en moeite.”

Daarom is samenwerking binnen Dynamics of Youth van essentieel belang. “Maar samenwerking vergt moed en moeite”, voegt Huijding toe. “Je moet verder kijken dat je eigen theorieën, en bereid zijn om je eigen denkwijze te verbreden of zelfs te verlaten. Sommige onderzoekers vinden dat moeilijk, maar eigenlijk moeten we iedere keer als iemand van een theorie afstapt een feestje vieren. Het betekent namelijk dat de wetenschap ons een stap verder heeft gebracht.”

Corette Wierenga aan het werk in het lab. Uit een video van de MOOC, door Ruud Bisseling.

Cursusopzet

'Understanding Child Development – from Synapse to Society' duurt zes weken en vergt ongeveer vier uur zelfstudie per week. Het programma bestaat elke week uit een combinatie van twee of drie webinars van 6-12 minuten, interviews, quizvragen en leesmateriaal.

 

  • Week 1 Inleiding en uitleg over de systeembenadering om de ontwikkeling van kinderen te kunnen onderzoeken, en de noodzaak van multidisciplinaire samenwerking.
  • Week 2 Motorische en hersenontwikkeling
  • Week 3 Cognitieve ontwikkeling
  • Week 4 Spraak- en taalontwikkeling
  • Week 5 Sociale/emotionele ontwikkeling
  • Week 6 Afronding: samenvatting van alle eerder gepresenteerde en toegelichte cursusinformatie

Voor wie is deze cursus?

Iedereen met interesse in de ontwikkeling van kinderen. De MOOC is geheel Engelstalig. De cursus is toegankelijk voor iedereen die toegang heeft tot internet, maar vereist wel een academisch denkniveau.

Meer dan 6.000 mensen schreven zich al in. Wees welkom op onze ontdekkingstocht om kinderontwikkeling te begrijpen, van synaps tot samenleving!

Meedoen?

Je kunt je online inschrijven via Coursera. Meedoen aan deze MOOC is gratis. Deelnemers betalen alleen als ze aan het einde van de cursus een certificaat willen ontvangen.

Als je vragen hebt over de cursus, kijk dan in het Help Center van Coursera. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Neem dan contact op met Coursera

Schrijf je nu in via Coursera
Lees hier de reviews!