Virussen en pandemieën
Kennisontwikkeling in coronatijd: van bestaande inzichten naar innovatieve oplossingen
De coronapandemie is een catalysator voor kennisontwikkeling. Bestaande inzichten over virussen en pandemieën gaven onderzoekers een voorsprong op het virus en nieuwe inzichten volgen elkaar in ongekend tempo op. Ruim een jaar na de eerste uitbraak zijn meerdere vaccins op de markt. Utrechtse wetenschap draagt op het hoogste niveau bij aan kennis over het virus.
Utrechtse farmaceuten doen breed onderzoek aan coronavaccins
Farmaceutisch onderzoekers van de Universiteit Utrecht werken vanuit verschillende invalshoeken aan het coronavaccin. Van de werking van de vaccins tot de veiligheid ervan. En van de uitrol van het vaccinatieprogramma in Nederland tot een eerlijke internationale verdeling.
Onderzoek naar COVID-19 bij dieren
COVID-19 infecties bij dieren – met name katten en marterachtigen – worden doorgaans als incidenten gezien met een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid. Als de overdracht tussen mensen echter sterk is teruggebracht, kan een virusreservoir in dieren een belangrijker risico gaan vormen voor de volksgezondheid. In dit kader heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gevraagd om grootschalig onderzoek naar COVID-19 bij huisdieren.
Klinische studies in het UMC Utrecht dragen bij aan wereldwijde kennis over de behandeling van COVID-19
Onderzoek naar het coronavirus bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht komt samen in het speerpunt 'Infection and Immunity' Lopende studies en uitkomsten van eerdere studies zijn hier te vinden (Engelstalig)
Colleges en webinars over corona
Op 27 januari 2021 gaf hoogleraar vaccinologie Cécile van Els een pop-up college over coronavaccins vanuit Tivoli Vredenburg, gevolgd door een Q&A via Zoom. Kijk het college hier terug.
Op 4 maart 2021 presenteert de Utrecht Molecular Immunology hub de laatste inzichten op het gebied van virusinfecties op basis van sructurele en functionele virologie Meld je hier aan.
Voor oorsprong tot oplossing: onze experts op het gebied van het coronavirus
Hoe bestudeer je een virus in een samenleving van mens en dier?
Mensen en dieren leven samen in één wereld. De onderzoekers op het gebied van 'one health' verbinden mens, dier en omgeving en bestuderen onder andere het coronavirus vanuit dit perspectief.
Dick Heederik, hoogleraar One Health Risk Analysis

"Hoe voorkomen we de overdracht van resistente micro-organismen tussen menselijke en dierlijke populaties?"
Expertise: zoönosen
In de media: Voorzitter One Health: vee ‘potentieel risico’ voor epidemie maar geen oorzaak coronacrisis | Zoönose - infectieziekten van dieren op mensen
Contact: 030 253 9480 | d.heederik@uu.nl | (Twitter) @ncohnl
Els Broens, hoofd Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum

"Elk dier is per definitie een risico"
Expertise: zoönosen bij (huis)dieren
In de media: 'Mogelijk moet kat vaccin tegen corona krijgen' | NPO Radio 1: Hoe het zit met het coronavirus en huisdieren | Katten en honden ook meegenomen in corona-onderzoek onder zorgmedewerkers
Contact: 030 253 1099 | e.m.broens@uu.nl
Arjan Stegeman, Hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren

"Landbouwhuisdieren hebben hun eigen coronavirussen, maar die gaan niet over naar de mens. Het humane Covid-19 virus zou zich wel heel extreem moeten aanpassen om efficiënt onder vee te worden overgedragen."
Expertise: zoönosen bij landbouwhuisdieren
In de media: Overdracht Covid-19 op vee zeer onwaarschijnlijk | Coronavirus vastgesteld bij nertsenfokkerijen in Noord-Brabant
Contact: 030 253 1091 | j.a.stegeman@uu.nl
Voorkomen of genezen: Hoe kunnen we nieuwe infectieziekten de baas?
De ontwikkelde vaccins beschermen de ingeente bevolking tegen het SARS-CoV-2 virus de ziekte COVID-19 die het veroorzaakt. Maar hoe gaan we om met een nieuw virus, of een nieuwe vorm van het huidige virus? En hoe genezen we mensen die COVID-19 hebben? Onze experts op het gebied van moleculaire immunologie werken dagelijks aan deze vraagstukken.
Cécile van Els, hoogleraar ‘Vaccinologie: Correlaten van Bescherming’

“Door opkomende infectieziekten bij mens en dier is er behoefte aan nieuwe vaccins”
Expertise: Ontwikkeling van Vaccins
In de media: De ratrace naar het vaccin tegen corona | Kun je meerdere keren corona krijgen? | Vier vragen over vaccins tegen corona | Hoe de jacht op een vaccin nu ook een muizenjacht is
Contact: c.a.c.m.vanels@uu.nl
Berend Jan Bosch, UD Infectieziekten en Immunologie

“Virusziekten zijn een grote uitdaging voor de volksgezondheid en voedselveiligheid, en lastig te bestrijden.”
Expertise: Moleculaire Immunologie | Virus-gastheer interacties | Antilichamen
In de media: Utrechts antilichaam in strijd tegen coronavirus | Zoektocht naar vaccin tegen coronavirus is wereldwijde samenwerking: 'Dit kun je niet in je eentje'
Contact: b.j.bosch@uu.nl
Raoul de Groot, UD Infectieziekten en Immunologie

“De beste tijd om ons voor te bereiden op de volgende pandemie is nu.”
Expertise: coronavirussen
In de media: Hoe een (corona)virus als een staafmixer huishoudt in uw cellen | Online pop-up college | Overspringende virussen: moeten we radicaal anders met dieren omgaan?
Contact: r.j.degroot@uu.nl
Frank van Kuppeveld, Hoogleraar Infectieziekten en Immunologie

"Er is grote behoefte aan virusremmers"
Expertise: interactie tussen virus en gastheer
In de media: "Waar blijft toch de pil die covid-19 geneest?"
Contact: f.j.m.vankuppeveld@uu.nl
Wiskundige modellen van infectieziekten
Hans Heesterbeek, Hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren

"Het verspreidingsgetal R is een abstract begrip."
Expertise: wiskundige modellen voor infectieziekten
In de Media: "Drie Scenario's voor een tweede coronagolf" | Corona: De exit-strategie Testen, opsporen, isoleren | Weer naar het voetbalstadion of een concert? Vergeet het maar, zeggen epidemiologen | ‘Je zult kleine uitbraken houden’
Contact: 030 253 1574 | j.a.p.heesterbeek@uu.nl
We kunnen testen op coronavirussen, maar hoe test je specifiek op SARS-CoV-2?
Aletta Kraneveld, Hoogleraar Farmacologie

"Zodra je de RNA-sequentie van een virus weet, kan je met relatief weinig data vaststellen welk stukje RNA uniek is aan dat virus. Voor dat stukje RNA kun je een SARS-CoV-2 specifieke test ontwikkelen."
Expertise: specifiek testen op SARS-CoV-2
In de Media: "Specific Primer Design for Accurate Detection of SARS-CoV-2 Using Deep Learning" (Engelstalige pre-publicatie)
Contact: 030 253 4509 | A.D.Kraneveld@uu.nl
Marc Bonten, Hoogleraar medische microbiologie

"We zijn het virus nog niet kwijt. Alles waar mensen dichtbij elkaar komen, is een risico."
Expertise: medische onderzoeken naar corona
In de Media: "Klein aantal coronapatienten dwingt onderzoekers nog meer samen te werken" | "OMT-lid Bonten: 'Avondklok en schaatstochten zijn niet met elkaar te rijmen"
Contact: mbonten@umcutrecht.nl