Utrechts onderzoek naar de coronapandemie

Dit dossier is voor het laatst bijgewerkt in maart 2021 en wordt niet meer geüpdatet.

Samen werken aan een betere wereld

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. En dat gedurende een lange periode. De Universiteit Utrecht werkt interdisciplinair aan de bestrijding van het virus en aan oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken die het virus met zich meebrengt.

Acht van onze wetenschappers over de pandemie

Lars Tummers, hoogleraar Publiek Management en Gedrag

Hoogleraar Lars Tummers

Als deskundige op het gebied van publiek management, leiderschap en gedragsverandering biedt Lars Tummers inzicht in hoe mensen gedrag kunnen veranderen om hun eigen leven en dat van anderen te verbeteren. Vanuit zijn onderzoek laat hij het belang zien van kennis over gedrag bij de coronamaatregelen, vaccineren en hoe je beleid hierop kunt aanpassen. 

In de media: Hoe overtuig je miljoenen Nederlanders zich te laten vaccineren? | Lockdownregels zijn er genoeg, maar je er volledig aan houden blijft lastig. Waarom? | Het belang van gedegen gedragsinterventies
Contact: l.g.tummers@uu.nl | (Twitter) @LGTummers

Tanja van der Lippe, hoogleraar Sociologie

Tanja van der Lippe

Als expert op het gebied van familie- en organisatiesociologie, houdt Tanja van der Lippe zich onder andere bezig met de impact van thuiswerken, de werk-privé balans en de gevolgen van social distancing. Vanuit haar onderzoek biedt ze inzicht in hoe we er - ook op de langere termijn - voor kunnen zorgen dat mensen productief en gezond blijven. 

In de media: Tips over thuiswerken in tijden van corona | 'Professioneel geisoleerd': jonge werknemers hebben het lastig | Waarom vrouwen harder worden geraakt door de crisis
Contact: t.vanderlippe@uu.nl

Frank van Kuppeveld, hoogleraar Infectieziekten en Immunologie

"Er is grote behoefte aan virusremmers."

Expertise: Interactie tussen virus en gastheer
In de media: "Waar blijft toch de pil die covid-19 geneest?"
Contact: f.j.m.vankuppeveld@uu.nl

Arjan Stegeman, hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren

Arjan Stegeman

Arjan Stegeman leidt een groot landelijk onderzoek naar het bestrijden van COVID 19 in mens en dier. Hij is expert op het gebied van one health en zoonoses. Op 25 mei jl. heeft hij de Tweede Kamer bijgepraat over het onderzoek op nertsenbedrijven en het nieuwe onderzoeksvoorstel. Deze bijeenkomst is hier terug te kijken. 

In de media: Covid 19 en Dieren
Contact+31 30 253 1091j.a.stegeman@uu.nl

Catrin Finkenauer, hoogleraar jeugdstudies

Catrin Finkenauer

Catrin Finkenauer ziet een duidelijk effect van de coronacrisis op de psyche en het welzijn van kinderen die door de crisis niet naar school kunnen. De expertises van Catrin zijn welzijn van kinderen, familierelaties, liefdesrelaties, vriendschap, kindermishandeling en ouder-kind relaties.

In de mediaWat doet de coronacrisis met de psyche van mens en maatschappij?​
Contact: +31 30 253 2384 | c.finkenauer@uu.nl

Jan van Tartwijk, hoofd Educatie en Pedagogiek

Jan van Tartwijk duidt in de media vaak het effect van de coronacrisis op schoolgaande kinderen. Hij richt zich verder op communicatieprocessen tussen docent en leerlingen, werkplek-leren en toetsing & beoordeling. 

In de media: School is zo veel meer dan alleen leren
Contact+31 30 253 3910 | j.a.vantartwijk@uu.nl

Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures

De coronacrisis is volgens Maarten Hajer een stedelijk probleem waar Nederland niet op voorbereid is. Zijn expertises zijn klimaatverandering, planologie, duurzaamheid, democratie en burgerschap, collaborative governance, duurzame ontwikkeling en slimme steden.

In de mediaHoe de coronapandemie een stedelijk probleem is
Contact: +31 30 253 5426m.a.hajer@uu.nl | (Twitter) @maartenhajer

Detlef van Vuuren, hoogleraar Geowetenschappen

Detlef van Vuuren roept op om deze crisis te gebruiken om het klimaat te herstellen. Binnen zijn vakgebied richt hij zich op de relatie tussen klimaatverandering en trends in wereldwijd energieverbruik, klimaatbeleid en scenario-ontwikkeling.

In de mediaExperts: 'Leer van vorige crisis en zet in op groen herstel​
Contact: +31 6 11 956 484 | d.p.vanvuuren@uu.nl | (Twitter) @DetlefvanVuuren

Onderzoeker en interesse in COVID-onderzoek?

Op de lijst wetenschappers van het focusgebied Applied Data Science van de Universiteit Utrecht vind je diverse wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht die zich bezighouden met de toepassing van data science in COVID-19 gerelateerd onderzoek en die openstaan voor samenwerkingen met andere onderzoekers.