Stikstof
Nederland moet de stikstofuitstoot drastisch verminderen om aan de verplichtingen voor natuurbehoud te voldoen. Als dat niet gebeurt, moeten we de gevolgen onder ogen zien. Maar hoe we dit effectief en eerlijk kunnen doen, is een pijnpunt geworden in de Nederlandse politiek. Dat leidt tot massale protesten van boeren en tot moeilijke vragen over de overgang naar duurzame voedselsystemen.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht bestuderen de stikstofcrisis in samenhang met de bredere uitdagingen van de landbouwsector op het gebied van waterkwaliteit, schone lucht, klimaat, circulariteit en dierenwelzijn. Zo bieden ze een nieuw perspectief op de toekomst van de landbouw.
Flinke toename uitstoot broeikasgas N2O
Uit een nieuw internationaal rapport blijkt dat de uitstoot van N2O (distikstofmonoxide of lachgas) tussen 1980 en 2020 met 40 procent toenam. Bij het onderzoek zijn ook twee onderzoekers van de Utrechtse faculteit Geowetenschappen betrokken.
De Europese Unie heeft een geïntegreerde nutriëntenrichtlijn nodig
De huidige stikstofcrisis in Nederland en Vlaanderen illustreert hoe ondoeltreffend beheer van nutriënten zowel tot ernstige ecologische schade als tot politieke en maatschappelijke onrust kan leiden. Wetenschappers dringen aan op een geïntegreerde richtlijn.
Onze experts
- Nitrogen and biodiversity
- Nitrogen policies and governance
- Environmental history and medical/veterinary history of industrial livestock
- Legal aspects of nitrogen crisis
- Nitrogen, air pollution and health effects
dr. Junjie Wang
E-mail: j.wang3@uu.nl- Human-driven changes in nitrogen sources, transport, pollution, emissions and impacts