13 Juni - Burners

Burners – Verhalen van Strijd, Dromen en Zorg

Op papier besta je niet maar je hebt wel medische zorg nodig, wat nu? Op 13 juni nemen we je mee in het verhaal van Noord-Afrikaanse migranten en hun complexe situatie binnen Nederland. We beginnen met een aangrijpende vertoning van de korte film 'Burners', gepresenteerd door Nizar El Manouzi, bekend van zijn werk als presentator bij Het Klokhuis, zijn acteerprestaties in Mocro Maffia. Nizar is tevens een toegewijde geneeskundestudent aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

'Burners' neemt je mee in de levens van Mustafa en Reda, twee jonge mannen met brandende ambities buiten hun geboorteland. Met "Burners" wordt verwezen naar de praktijk waarbij veel Noord-Afrikaanse migranten hun identiteitspapieren tijdens hun vlucht verbranden, om te voorkomen dat ze in Europa geïdentificeerd kunnen worden als ongedocumenteerde. Maar deze film gaat verder dan slechts een verhaal; het is een krachtige oproep tot aandacht voor de uitdagingen waarmee deze groep wordt geconfronteerd tijdens hun migratie naar Europa. Bereid je voor op een indrukwekkende kijk op de gevolgen van migratie en de obstakels die deze groep moet overwinnen.

Waar: Collegezaal Blauw, Hijmans van den Bergh Gebouw, Heidelberglaan 20 (Utrecht Science Park)
Wanneer: Donderdag 13 juni, vanaf 17:30 uur
Wat: Film, panelgesprek en uitdagingscasus
Entree: Gratis, aanmelden via https://forms.gle/h3DhgbiiwPNsVaPZA

Na de vertoning van 'Burners' duiken we dieper in de complexe zorgvraag die voortvloeit uit deze situaties. Een panel van experts staat klaar om hun perspectieven te delen. Naast Nizar El Manouzi, verwelkomen we ook Filip de Vos, internist-oncoloog die werkt aan cultuursensitieve palliatieve zorg in het UMCU. Daarnaast hebben we mr. X, een ervaringsdeskundige en veiligelander, en Youssef Ouaicha, een toegewijde case-manager bij Meldpunt Perspectief, gevraagd om hun inzichten te delen. Aan het eind van het panelgesprek wordt de uitdagingscasus besproken.

Deze screening is een gratis aanbeveling om je kennis te verbreden en je bewustzijn te vergroten over vrij onbekend onderwerp. Mis deze gelegenheid daarom niet om deel te nemen aan de discussie om de toekomst van zorg voor de onzichtbare groepen in onze samenleving. Kom naar de screening van 'Burners' en draag bij aan de weg naar een meer inclusieve zorgverlening voor iedereen.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door het studenteninitiatief Van Hier Naar […] (VHN) in samenwerking met De Nieuwe Utrechtse School (DNUS) en het Universitair Medisch Centum Utrecht (UMCU).