Child Health - A Serious Challenge
In mei 2017 gingen ruim 130 medewerkers van het UMC Utrecht de uitdaging aan om 2 weken lang gesimuleerde leefregels van een chronisch zieke jongere te volgen. Deze Challenge heeft medewerkers van het UMC Utrecht meer inzicht gegeven in hoe het is om een chronisch zieke patiënt te zijn.
Chronisch ziek
Je zal als kind of jongere maar diabetes hebben, of cystic fibrosis, of een stofwisselingsziekte: niemand ziet wat aan je, maar zomaar onbezorgd leven is er vaak niet meer bij als je een chronische ziekte hebt. Je moet calorieën tellen, glucose prikken, je moet pillen slikken, je aan een dieet houden, je moet voldoende bewegen, goed slapen, enzovoort. Artsen, verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, ze denken allemaal met je mee, maar ze willen ook heel graag dat je doet wat ze zeggen, want het is voor jouw eigen bestwil.
Simulatie van behandeling
Maar begrijpen behandelaars ook hoe het echt is om zelf zo’n chronische ziekte te hebben? In mei 2017 gingen 130 medewerkers van het UMC Utrecht de uitdaging aan en volgden zelf 2 weken lang gesimuleerde leefregels van een chronisch zieke jongere, onder de noemer: Child Health – A serious Challenge. Niet alleen mensen op “de werkvloer” deden mee, maar ook de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht ging deze uitdaging aan. Het doel van de Challenge was om meer inzicht in het patiënten-perspectief te krijgen, beter te kunnen begrijpen waar patiënten tegenaan lopen bij het volgen van een therapie, en proefondervindelijk te ondergaan waarom het vaak zo moeilijk voor (jonge) patiënten is om therapietrouw te zijn.
De Challenge in het UMC
De Challenge heeft medewerkers van het UMC Utrecht meer inzicht gegeven in hoe het is om een chronisch zieke patiënt te zijn. Ze werden zich bewust van de moeite die het kost om een behandelplan voor 100% te moeten volgen. Ook ervaarden de deelnemers de onzekerheid als een database “niets terugzegt” bij het invoeren van gegevens.