Daniël Vanmaekelbergh, ERC Advanced Grant

Prof. dr. Daniel Vanmaekelbergh geeft een minicollege over 'condensed matter and interfaces', met de titel : 'Electronic materials with "light" electrons....a dream?'.

Daniël Vanmaekelbergh, hoogleraar Chemie en natuurkunde van nanostructuren aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar halfgeleiderkristallen die in de breedte millimeters tot centimeters groot zijn, maar enkele miljoensten van een centimeter dun. Deze kristallen worden volop gebruikt voor computer-transistors, en als licht-emitterende devices en lasers. Wanneer in een dergelijke zeer dunne plaat op een regelmatige manier nano-gaatjes worden aangebracht, kan een honingraatstructuur worden gevormd, zoals bij kippengaas. Hierin verliezen elektronen hun massa, waardoor ze in principe net als elementaire lichtdeeltjes vrijwel ongehinderd en dus zeer snel door de honingraat kunnen reizen.

Daniël Vanmaekelbergh

Het onderzoek van Vanmaekelbergh zou moeten leiden tot een nieuwe klasse optische en elektronische materialen.

Bekijk alle ERC-laureaten op de overzichtspagina.