Data-inkoop door overheden in de context van maatschappelijke uitdagingen: een overzichtsstudie

Photo: ipopba/iStock

Dit project is de eerste systematische poging om bewijs te verzamelen met betrekking tot wanneer, hoe, met welke doeleinden en met welke implicaties de Nederlandse (lokale) autoriteiten gebruikmaken van het aankopen van data vanuit de private sector om op bewijs gebaseerde beslissingen te nemen met betrekking tot maatschappelijke uitdagingen.

Om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, moeten overheden op bewijs gebaseerde beslissingen nemen en hebben ze de best beschikbare data als input nodig. Veel van de relevante data (bijv. locatiegegevens) bevinden zich nu in handen van de private sector, wat betekent dat overheden steeds vaker data van de private sector aankopen. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee, zoals de kwaliteit van data en het gebrek aan controle, vooral voor lokale autoriteiten met beperkte IT- en inkoopmogelijkheden.

Dit project ontwikkelt een unieke dataset van voorbeelden van aanbestedingen voor datasets, datadiensten en dataproducten die kunnen worden gebruikt om de stand van zaken omtrent deze aankopen in kaart te brengen. De mapping wordt aangevuld met diepgaande kwalitatieve inzichten van geselecteerde gemeenten over hun praktijken op het gebied van data-aankopen. Het project werpt licht op het model van het delen van data tussen bedrijven en overheden, dat veelal over het hoofd wordt gezien in academisch onderzoek. Dit project zal daarom ook bijdragen aan nieuwe empirische inzichten.

Dit project is gefinancierd door NWO XS Pilot Open Competition round 3 en zal uitgevoerd worden in samenwerking met onderzoekers van Utrecht University Data School.

Waardevolle inzichten voor uw organisatie of gemeente

Dit project levert waardevolle inzichten op voor Nederlandse overheidsfunctionarissen of elders, die betrokken zijn bij het aanbesteden en het gebruik van datasets, datadiensten en dataproducten. Dit is met name relevant gezien de groeiende trend van datagedreven werken binnen overheden, waarbij de nadruk op verantwoordelijke praktijken en de principes van goed openbaar bestuur steeds sterker wordt.

Dit onderzoek biedt een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot data-aankopen in verschillende gemeenten. Op basis van deze inzichten zullen we diverse best practices delen met betrekking tot data-aankopen en de gerelateerde processen. Op deze manier draagt het project bij aan het bevorderen van verantwoorde datapraktijken en het versterken van de data competenties binnen Nederlandse lokale overheden, met als uiteindelijk doel de bevordering van ethisch verantwoorde datapraktijken.

Indien uw organisatie of gemeente interesse heeft om deel te nemen aan dit onderzoek, neem dan contact met ons op.

Project leader