Maatschappelijke impact
Kennis die met onderzoek is opgedaan, wordt aan een groter publiek ter beschikking gesteld via het verzorgen van lezingen, vakpublicaties, podcasts, radio- en tv-optredens en via social media (zie de persoonlijke profielpagina’s van de UUCePP-onderzoekers).
Het onderzoek van UUCePP onderzoekers heeft met regelmaat maatschappelijke impact.
Het onderwijs voor professionals speelt hierbij een cruciale rol. Zo is de opleiding Aanbestedingsrecht voor de inkooppraktijk de enige interdisciplinaire opleiding op het gebied van inkoop en aanbesteden die in Nederland aan een universiteit wordt aangeboden. Er worden ook masterclasses, in-company cursussen, congressen en webinars georganiseerd (zie ook Opleiding). Het LinkedIn profiel 'Aanbestedingsrecht Universiteit Utrecht' en de gerelateerde alumnigroep met meer dan 1300 volgers vormen daarnaast voor professionals een belangrijke bron van actuele en kritische updates over het aanbestedingsrecht.
Het onderzoek van UUCePP onderzoekers heeft met regelmaat maatschappelijke impact. Een aantal onderzoeken hebben tot kamervragen geleid (bijv. over de inbesteding scanwerkzaamheden; destijds was UUCePP nog PPRC)) en tot de indiening van de initiatiefnota Ziengs/Verhoeven. UUCePP onderzoekers worden ook met regelmaat gevraagd om deel te nemen aan het politiek debat door bijvoorbeed aan de openbare hoorzittingen van de Tweede Kamer deel te nemen, zoals bij de hervorming van de Aanbestedingswet 2012 of naar aanleiding van het debacle over de Fyra.
Ook door in het traject ‘Beter Aanbesteden’ van het Ministerie van Economische Zaken te participeren konden onderzoeksresultaten van het UUCePP - toen nog PPRC genoemd - aandacht krijgen.
Sinds 2019 wordt het onderzoek via 'Bestek - de Aanbestedingspodcast' voor een breder publiek toegankelijk gemaakt en nader bediscussieerd. Kortom, de onderzoekers leveren structureel een actieve bijdrage aan maatschappelijke impact.
Lees verder: