Welkom bij het BRAVECHILD-onderzoek. We onderzoeken hoe de vroege ontwikkeling van de hersenen bijdraagt aan de taalontwikkeling van kinderen. Hiervoor onderzoeken we de kinderen die eerder meededen aan het YOUth-onderzoek.

Waarom dit onderzoek?

Een goede taalvaardigheid is belangrijk voor verdere sociale en cognitieve ontwikkeling. Maar kinderen verschillen enorm in hun taalontwikkeling; niet elk kind ontwikkelt taal even snel. Waar komen deze verschillen vandaan?

Het is bekend dat de eerste 1.000 dagen vanaf de conceptie cruciaal zijn voor hersenontwikkeling én taalvaardigheid, maar hoe ze samenhangen is nog onbekend. Via het YOUth-onderzoek zijn kinderen al vanaf de zwangerschap gevolgd en is hun hersenontwikkeling in kaart gebracht. In dit extra onderzoek willen we de relatie bestuderen tussen vroege hersenontwikkeling en latere taalvaardigheid. We brengen daarvoor de taalvaardigheid in kaart bij kinderen die nu drie tot zeven jaar oud zijn. We onderzoeken niet alleen de woordenschat, maar ook hoe kinderen taal gebruiken, zoals welke zinnetjes ze al maken. Daarmee hopen we de taalvaardigheid van kinderen te kunnen verklaren en onderzoeken we ook of en hoe dit samenhangt met taalvaardigheid van ouders.

Op deze website vind je meer informatie over dit onderzoek. Zo lees je op de pagina 'Deelname' hoe een onderzoeksdag eruit ziet.

Heb je met je kind meegedaan aan het YOUth-onderzoek en heb je interesse in dit onderzoek, maar heb je geen informatie ontvangen? Stuur ons dan een mail, we kijken dan of je in aanmerking komt voor deelname.