Hoogleraar Albert Heck, verbonden aan de Universiteit Utrecht, heeft de prestigieuze Mendel Lecture gegeven. Na de lezing ontving hij de bijbehorende Mendel Medaille.
Door samen te klitten blijkt een antibioticum genaamd plectasine een slimme manier te hebben om bacteriën uit te schakelen. Deze ontdekking kan de weg vrijmaken voor een nieuwe aanpak in de strijd tegen antibioticaresistentie.
Reumapatiënten hebben ieder een unieke en complexe samenstelling van antilichamen die betrokken zijn bij het ontstaan van reuma. De ontwikkeling van de ziekte blijkt veel gecompliceerder in elkaar te steken dan onderzoekers tot nu toe aannamen.
Faculteitshoogleraar Albert Heck ontvangt een prestigieuze ERC Advanced Grant. Met deze beurs van 2,5 miljoen euro kan Hecks team nieuwe technieken ontwikkelen om een dieper moleculair inzicht te krijgen in ons immuunsysteem.
Door flink te sleutelen aan labapparatuur is een groep scheikundigen erin geslaagd om afzonderlijke moleculen te wegen met ongekende nauwkeurigheid. Die extra nauwkeurigheid kan van pas komen bij de productie van vaccins en gentherapie.
De Universiteit Utrecht benoemt Christian Kaiser tot hoogleraar Biophysical Chemistry of Membranes and Proteins. Kaiser en zijn team gaan onderzoeken hoe cellen eiwitten maken, verwerken en transporteren.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een mechanisme ontdekt dat spike-eiwitten van een coronavirus activeert om aanhechting aan en binnendringen van gastheercellen mogelijk te maken.
Vandaag klinkt het officiële startschot van het programma Oncode Accelerator, waarin 30 publieke en private partners samenwerken aan nieuwe kankerbehandelingen. Bij die ontwikkeling en innovatie staat de patiënt centraal.
Een nieuw, krachtig antibioticum, geïsoleerd uit bacteriën die voorheen niet konden worden bestudeerd, lijkt in staat te zijn schadelijke bacteriën en zelfs multi-resistente 'superbugs' te bestrijden. De stof Clovibactine is in staat bacteriën te doden op een ongebruikelijke manier waardoor bacteriën moeilijk resistent kunnen worden tegen het middel.