Vandaag klinkt het officiële startschot van het programma Oncode Accelerator, waarin 30 publieke en private partners samenwerken aan nieuwe kankerbehandelingen. Bij die ontwikkeling en innovatie staat de patiënt centraal.
Een nieuw, krachtig antibioticum, geïsoleerd uit bacteriën die voorheen niet konden worden bestudeerd, lijkt in staat te zijn schadelijke bacteriën en zelfs multi-resistente 'superbugs' te bestrijden. De stof Clovibactine is in staat bacteriën te doden op een ongebruikelijke manier waardoor bacteriën moeilijk resistent kunnen worden tegen het middel.
Rüdiger en zijn groep richten zich op het bestrijden van ziektes die ontstaan door het verkeerd vouwen van eiwitten, zoals alzheimer en de ziekte van Huntington.
Inzicht in de werkwijze van het antibioticum teixobactine maakt het mogelijk om krachtige antibiotica te maken waar bacteriën geen resistentie tegen ontwikkelen.
Het repareren van de inwendige mantel die DNA beschermt, gebeurt in één keer door één hersteleiwit. En niet door meerdere eiwitten tijdens een stapsgewijs proces.
Utrechtse biochemici weerleggen claims die Nature en PNAS al jaren publiceren: het aminozuur histidine kan niet als ‘aan-uitschakelaar’ signalen doorgeven in zoogdiercellen.
Het Nationaal Groeifonds investeert in totaal 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen te versnellen.
Drie Utrechtse onderzoekers krijgen een ERC Consolidator Grant. De EU verstrekt deze subsidie van 2 miljoen euro aan onderzoekers die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap.
Het moet mogelijk zijn om nieuwe corona-medicijnen te ontwikkelen door de ‘beste’ antilichamen te halen uit het bloed van corona-patiënten. Dat concludeert de Utrechtse biochemicus Albert Heck.