Roland Geraerts

Simulatie van mensenmassa's
Roland Geraerts
Roland Geraerts en zijn team ontwikkelen geavanceerde simulatietechnologie- en –software. Zij zijn nauw betrokken bij het COMMIT/ Project.Gerarts is Universitair Docent in de divisie Virtual Worlds van het departement Informatica.

Het aantal evenementen neemt toe, en ze worden ook steeds grootschaliger. Vergunningsverleners van evenementen, zoals voetbalwedstrijden, Koningsdag, en de Tour de France eisen dat er goed nagedacht wordt over het veilig leiden van de bijbehorende mensenmassa’s. De omvang hiervan kan wel oplopen tot 800.000 bezoekers.

Hoe zorg je ervoor dat een stad in enkele dagen tijd meer dan een half miljoen bezoekers veilig kan ontvangen? Waar en wanneer ontstaan potentieel gevaarlijke situaties, hoe kunnen we ze opsporen, en wat kunnen we er van tevoren en tijdens het evenement aan doen om ze te voorkomen? Dat dit relevante vragen zijn, blijkt uit de vele gewonden/doden bij evenementen zoals de Hadj, Love Parade en de Dodenherdenking.

Het onderzoek van Dr. Roland Geraerts en zijn team naar de simulatie van mensenmassa’s heeft geleid tot algoritmen en software die dit soort vragen kunnen beantwoorden. De software wordt o.a. gebruikt door Homeland Security (simulatie en trainingen) en InControl (simulatie voor Koninginnedag en de troonswisseling, voetbalstadions en de Efteling). Momenteel doen deze onderzoekers, samen met het bedrijf Movares en de gemeente Utrecht, simulaties van mensenmassa’s voor de Grand Départ van de Tour de France.

In het filmpje legt Geraerts uit hoe die simulaties tot stand komen. “Soms reageren we als individu, maar vaak ook als groep. Al die verschillende omstandigheden worden verwerkt in de simulatiesoftware.” 

Roland Geraerts - Crowd control