Marjolein Dijkstra

Gesimuleerde nanodeeltjes
Marjolein Dijkstra
Marjolein Dijkstra is hoogleraar Computer Simulations of Soft Condensed Matter. Haar onderzoek bestaat uit simulaties van deeltjes in verschillende vormen en groottes die kunnen variëren in lading of samenstelling.

Colloïdale deeltjes zijn minuscule deeltjes van tien tot honderd nanometer groot, en bestaan in allerlei vormen. Ze worden al gebruikt in elektronische inkt, maar ze bieden toekomst voor veel meer toepassingen. Aan de Universiteit Utrecht wordt veel met dit soort materialen gewerkt, alleen is het niet praktisch om er veel mee te experimenteren. Marjolein Dijkstra voert daarom computersimulaties uit met deze deeltjes.

Dijkstra: "We werken veel samen met onderzoeksgroepen binnen de universiteit, en die samenwerking werkt twee kanten op. De ene keer krijgen we in onze simulaties resultaten waarvan we vinden dat die experimenten met echte colloïdale deeltjes moeten worden uitgevoerd, en de andere keer voeren we simulaties uit in opdracht van andere groepen. Dit doen we zowel intern als extern." 

Marjolein Dijkstra - Computersimulaties