Ineke Braakman

Verkeerd gevouwen
Ineke Braakman
Ineke Braakman werd in 2000 benoemd tot hoogleraar Cellulaire Eiwitchemie aan de Universiteit Utrecht. Ze richt zich met haar onderzoek op de onderliggende mechanismen van onder andere taaislijmziekte en familiale hypercholesterolemie.

Bijna alle processen in ons lichaam worden gereguleerd door eiwitten. Omdat de driedimensionale structuur van zo'n eiwit essentieel is voor de werking, en één foutje de structuur van het eiwit al kan verpesten, kan dat ene foutje al fatale gevolgen hebben. Ineke Braakman doet onderzoek naar de vouwing bij enkele modeleiwitten, en wat de gevolgen van een verkeerde vouwing kan hebben.

Braakman: "In de afgelopen jaren hebben we ontdekt dat eiwitten anders vouwen dan aanvankelijk gedacht werd. Eigenlijk hebben we daarmee een dogma doorbroken." 

In februari 2016 ontving Braakman 53.000 euro van de Stichting Muco & Friends voor haar onderzoek naar Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Met het geld gaat ze verder onderzoeken of zogenaamde helpereiwitten in de cel als geneesmiddel voor Cystic Fibrosis kunnen worden ingezet. Lees meer

Ineke Braakman - Eiwitten