Daniël Vanmaekelbergh

Knutselen met nanodeeltjes
Daniel Vanmaekelbergh
Daniël Vanmaekelbergh staat aan de top van de nanochemie binnen de Universiteit Utrecht. In 2002 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2013 ontving hij een subsidie voor zijn onderzoek naar halfgeleiders met honingraat-geometrie.

Nanodeeltjes zijn minuscule deeltjes van een paar miljoenste millimeter groot. Door hun kleine afmetingen krijgen ze bijzondere eigenschappen. Daniël Vanmaekelbergh maakt met die deeltjes kristallen, die zo gevormd worden dat ze lichtdeeltjes, fotonen, kunnen opsluiten en weer kunnen uitzenden, waardoor de kristallen licht geven. Vanmaekelbergh houdt zich daarnaast bezig met het maken van grafeen, een ultrasterk nanomateriaal dat in de toekomst gebruikt kan worden in bijvoorbeeld supercomputers.

"Nu al worden nanokristallen toegepast als fosforen in lampen, als lasers in een CD-speler, en als detecteerbare 'vlaggen' bij biologisch celonderzoek. Grafeen wordt wellicht het nieuwe elektronische materiaal van de toekomst", aldus Vanmaekelbergh.

Daniël Vanmaekelbergh - Nanokristallen