Cristiane de Morais Smith

Natuurkunde à la Picasso
Cristiane Morais Smith
Cristiane de Morais Smith is hoogleraar Condensed matter physics. Ze wil begrijpen waarom een systeem zich op een bepaalde manier gedraagt.

Cristiane de Morais Smith is theoretisch natuurkundige. “Ik doe natuurkunde à la Picasso,” legt De Morais Smith uit. “Picasso probeerde de werkelijkheid weer te geven met zo min mogelijk ingrediënten.” Ze is niet op zoek naar precieze antwoorden, maar wil wel begrijpen waarom een systeem zich op een bepaalde manier gedraagt. “Belangrijk is dat je een model met het minimale aantal ingrediënten maakt, zodat je niet bezig bent met onnodige problemen.”

Picasso staat ook bekend om zijn abstracte kunst, waarin hij verschillende aspecten van een object in één aanzicht laat zien. Dat idee kun je ook toepassen op de natuurkunde: verschillende manieren van meten laten verschillende aspecten zien. “Deeltjes zijn ook golven, en andersom,” zegt De Morais Smith. “Picasso probeerde verschillende aspecten van de werkelijkheid te laten zien, de voorkant en de zijkant van een object in hetzelfde schilderij. Dat is verwarrend, maar het herinnert je eraan dat de werkelijkheid ingewikkelder is dan alleen één simpel aanzicht. Dat illustreert het soort natuurkunde dat wij doen.” 

Cristiane de Morais Smith – Natuurkunde à la Picasso (Film door Huub Rutjes)