Algopol
Dit project onderzoekt hoe gevoeligheid voor waarden en transparantie het vertrouwen van burgers in het gebruik van algoritmen bij de Nationale Politie kunnen versterken.
Mijn onderzoek gaat over de rol van publieke waarden bij inbedding van AI-toepassingen in de politieorganisatie. Dit omvat niet alleen het ontwerpproces, maar ook de implementatie van de technologie en het gebruik daarvan. Ik doe onderzoek naar de manier waarop in deze processen betekenis wordt gegeven aan verschillende publieke en ethische waarden, en hoe deze waarden een rol (kunnen) spelen om verantwoorde innovatie te realiseren.
Publicaties:
I. Fest, M. Schäfer, J. van Dijk & A. Meijer (2023), Understanding Data Professionals in the Police: A Qualitative Study of System-Level Bureaucrats (pdf, 846kb). Public Management Review.
I. Fest, B. Wagner & M. Wieringa (2022) Paper vs. practice: How legal and ethical frameworks influence public sector data professionals in the Netherlands (pdf, 882 kb). Patterns.
Ik ben promovenda aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Ik heb een bestuurskundige achtergrond, met een master in Publiek Management. Ik onderzoek de effecten van transparantie over (het gebruik van) algoritmische toepassingen op het vertrouwen van burgers in de politie.
Publicatie:
Testerink, B., Nieuwenhuizen, E. N., & Bex, F. J. (2023). Wat doet het ertoe dat je een mens bent? Autonome AI systemen voor de politie (pdf, 281kb). Cahiers Politiestudies.
Mijn onderzoek concentreert zich op de relatie tussen algoritmes en arbeid. Technologische systemen kunnen de uitvoering van werkzaamheden beïnvloeden. Neemt een AI-systeem het werk van medewerkers over of verrijkt het systeem juist de handelingsmogelijkheden van de medewerker? Het doel van mijn onderzoek is om inzicht te bieden in het gebruik van AI-systemen door de medewerker.