Archief opdrachten Wiskunde B-dag

Na de prijsuitreiking in maart wordt de opdracht van het voorgaande jaar gratis beschikbaar gemaakt op deze pagina. Van veel opgaven is ook een Engelstalige versie beschikbaar. Duitse versies van een aantal van de opgaven zijn verkrijgbaar via macht mathe.

Wij verstrekken geen antwoorden voor de opdrachten.

Pijlenklokken (2017)

Mensen zijn gemaakt om patronen en structuren te herkennen. De wiskunde maakt hier een sport van. In deze opdracht leiden eenvoudige recepten tot prachtige plaatjes die we pijlenklokken en lijnenklokken noemen. Het is een uitdaging om de patronen en structuren hierachter te ontdekken. Er bestaat ook een Engelse versie van de opdracht: Arrow clocks

Een gooi naar de winst (2016)

In een voetbalcompetitie is het vaak tot het eind spannend. Dat Ajax wint van PSV en PSV wint van Feyenoord hoeft niet te betekenen dat Ajax vervolgens ook wint van Feyenoord. Het komt regelmatig voor dat Feyenoord dan alsnog van Ajax wint. Bij de opdracht van de Wiskunde B-dag van dit jaar onderzoeken we of dit ook voorkomt als je gaat dobbelen. Van de opdracht is ook een Engelstalige versie beschikbaar.

Aan de gang (2015)

De opgave van 2015 ging over of bepaalde objecten door een 1 meter brede gang met een rechte hoek er in verplaatst kunnen worden. Het gaat om het probleem in het platte vlak: welke tweedimensionale meetkundige vormen (lijnstuk, rechthoek, cirkel, ...) kunnen door de gang verplaatst worden? Er zijn ook een Engelse versie en een verkorte versie van de opgave (geschikt voor een halve dag) beschikbaar.

Mathematics B-day assignment 2014

Lights Out (2014)

De opdracht van 2014 ging over het spel ‘Lights Out’. Het originele spel heeft een bord met in totaal 25 lampjes in een rooster van 5 rijen bij 5 kolommen. In de startsituatie zijn sommige lampjes aan. Het doel van Lights Out is, zoals de naam al zegt, om alle lampjes uit te krijgen. Er is zowel een online versie van de applet als een versie die gedownload kan worden. Er is ook een Engelse versie: assignment, online applet, download. Er is ook een verkorte versie van de opdracht beschikbaar, geschikt voor een halve dag.

Wiskunde B-dag opdracht 2012

Eenvou(w)dig (2012)

Deze opdracht is erg eenvou(w)dig van opzet: het gaat over het herhaaldelijk dubbelvouwen van papierstroken op een voorgeschreven manier. Bij deze opdracht wordt gebruik gemaakt van een applet (NL). Er is ook een Engelse versie: assignment , applet (EN). Er is ook een verkorte versie van de opdracht beschikbaar, geschikt voor een halve dag.

Wiskunde B-dag opdracht 2013

Bespiegelingen over spiegels (2013)

Deze opdracht gaat over spiegels en lichtstralen. Spiegels ken je. De lichtstralen zie je eigenlijk niet. Maar als je wilt begrijpen hoe spiegels werken (en samenwerken), dan heb je die lichtstralen wel nodig als getekende lijnen in een schetsje of in een precieze constructie. Deze opdracht maakt gebruik van een applet en werkbladen. Dit zijn de bestanden van de Engelse versie: assignment, applet, worksheets.

Wiskunde B-dag opdracht 2011

De laatste zet (2011)

Deze opdracht gaat over strategisch spelen. Er liggen 21 lucifers. Iedere speler mag elke beurt één, twee of drie lucifers wegpakken. Wie de laatste lucifer moet pakken heeft verloren. Wat is een goede strategie? Hier kunt u de opdracht, het Excelbestand PakSpel, en de gebruiksaanwijzing van het PakSpel downloaden. Dit zijn de bestanden van de Engelse versie: assignment, TakeAway, instructions.

Wiskunde B-dag opdracht 2010

Zig-zag en de antiperiodiek (2010)

De deze opdracht gaat over lijnen met knikken die je vooral via de computer als bijzondere grafieken te voorschijn roept. De opdracht en de handleiding geogebra kunt u downloaden. Het bestand zigzag kunt u als volgt openen: klik de link aan met de rechtermuisknop en bewaar het bestand als zigzag.ggb (Niet als zip!). Hier kunt u de Engelse versie downloaden: assignment.

Wiskunde B-dag opdracht 2009

How to crash a dot (2009)

Deze opdracht is gebaseerd op één van de eerste computerspelletjes, bedacht in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Er werd vooral gekeken naar de wiskunde achter het spel. De opdracht en het Excelbestand Turnracer kunt u downloaden, evenals de instructie. Hier kunt u de Engelse versie van de opdracht downloaden: assignment.

Wiskunde B-dag opdracht 2008

Het slak- en bonenvermoeden (2008)

Deze opdracht bestaat uit twee delen. In het eerste deel bestudeer je de beweging van een speciaal soort "slakken": slakken die uit kubusvormige blokjes bestaan. Het tweede deel is geïnspireerd op een traditioneel Afrikaans spel, dat meestal met schelpjes wordt gespeeld en onder vele namen bekend is: Kalaha, Oware, Wari of Awélé. De opdracht maakt ook gebruik van simulaties in twee Excelbestanden: slak en zaaien (instructie). Dit zijn de bestanden van de Engelse versie: assignment, snail, sowing, instructions.

Wiskunde B-dag opdracht 2007

Polygonen, kapen en driehoeken (2007)

In deze opdracht gaat het over speciale gesloten figuren zonder dubbelpunten, figuren waarbij de "route" bestaat uit een eindig aantal rechte lijnstukken, zoals driehoeken, vier-, vijf-, en heelveelhoeken. De opdracht, werkbladen en een lijst met definities en omschrijvingen kunt u downloaden. Er is ook een Engelse versie: assignment, worksheets, definition list.

Wiskunde B-dag opdracht 2006

Tussen de wijzers van de tijd (2006)

Op veel scholen waar op 24 november 2006 werd meegedaan aan de Wiskunde B-dag opdracht verdwenen alle klokken van de wand. Ze werden namelijk gebruikt bij het onderzoeken van allerlei wijzerstanden. Deze opdracht staat dan ook geheel in het teken van de tijd. Er is ook een Engelse versie beschikbaar: assignment.

Wiskunde B-dag opdracht 2005

Daar is duif tien! (2005)

Als je 10 duiven in 9 hokken wilt plaatsen, dan moet je in ten minste één hok twee duiven zetten. Simpel, niet? Je kunt dit duivenhokprincipe verrassend vaak en onverwachts toepassen. Hier kunt u de opdracht downloaden en de Kobusapplet.

Wiskunde B-dag opdracht 2004

Dansende stangen (2004)

De opdracht Dansende Stangen heeft destijds veel teams bewogen tot fantasierijke eigen ontwerpen. Er werd vooral veel aandacht gegeven aan creativiteit. In veel gevallen werd aan de wiskundige onderbouwing (die zeker ook werd gevraagd!) niet echt serieus aandacht geschonken. Hier kunt u het applet bij de opgave downloaden.

Wiskunde B-dag opdracht 2003

Wiskundig door de bocht (2003)

Deze opdracht zet aan tot een wiskundig onderzoek aan de hand van een setje van 18 elleboogjes, de zogenaamde Tangle. U kunt tangles aanschaffen bij verschillende webwinkels. Er is ook een Engelse versie beschikbaar: assignment.

Wiskunde B-dag opdracht  2002

1+1=2, en hoe nu verder? (2002)

Deze opdracht gaat over het snel berekenen van hoge machten door op een slimme manier vermenigvuldigingen te combineren. Het gebied van de wiskunde dat er bij hoort heet complexiteitstheorie. Er is ook een verkorte versie van de opdracht beschikbaar, geschikt voor een halve dag.

Wiskunde B-dag opdracht 2001

Jeep in de woestijn (2001)

Met een jeep wil je een grote woestijn door. Water, voedsel en benzine is er eindeloos op je startplek, maar onderweg is er echt helemaal niets. Je jeep kan niet genoeg voorraad meenemen om in één keer door de woestijn te komen, bij lange na niet. Wat te doen? Over deze opdracht is ook een artikel verschenen in de Nieuwe Wiskrant van maart 2002: De Wiskunde B-dag 2001. Er is ook een Engelse versie beschikbaar: assignment.

Wiskunde B-dag opdracht 2000

Nooit meer een totale zonsverduistering? (2000)

Dankzij het feit dat wij de zon en de maan aan de hemel als even grote cirkelschijven zien, kennen we volledige zonsverduisteringen. De zon wordt dan precies door de maan bedekt. Maar eigenlijk is het een mooi toeval, dat het zo precies klopt. Tenminste: in de tijd waarin wij leven. Deze opdracht gaat dan ook over de wiskunde achter zonverduisteringen.

Wiskunde B-dag opdracht 1999

Mobiel telefoneren volgens Mercuur (1999)

In 1999 werd de Wiskunde B-dag voor het eerst georganiseerd. In totaal 75 teams van elf scholen deden mee aan dit experiment. De opdracht ging over het optimaal plaatsen van telefoniemasten.