Wetenschappers

Wij zoeken regelmatig wetenschappers die over hun onderzoek willen vertellen aan een jonge doelgroep. Een bezoek brengen aan een basisschool, pabostudenten ontmoeten of het begeleiden van een experiment voor kinderen is een uitdagende en leerzame oefening. Het brengt je terug naar de basis van je onderzoeksonderwerp.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij het Wetenschapsknooppunt? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Slimme Gasten

Voor jonge onderzoekers is het programma Slimme Gasten de uitgelezen kans om hun onderzoek te delen met kinderen van de basisschool. In de training vooraf leer je als onderzoeker alle skills, die je op de dag zelf in de praktijk brengt in de klas. Een uur lang ga je actief aan de slag en kunnen leerlingen al hun vragen stellen.

Vooraf leer je tijdens twee trainingen hoe je jouw onderzoek op een slimme en leuke manier met basisschoolleerlingen kunt delen. Hoe leg je aan kinderen uit wat je doet? Met welke activiteit kun je in de klas jouw onderzoek inzichtelijk maken? Hoe zorg je voor interactie en afwisseling? In de training maak je ook je plan voor het bezoek. De volgende editie van Slimme Gasten is in het najaar van 2024, de inschrijvingen openen voor de zomer. Bekijk op YouTube een impressie van Slimme Gasten 2022

Meer informatie over Slimme Gasten

ALPO- en pabostudenten op bezoek bij onderzoekers

Het Wetenschapsknooppunt werkt samen met de pabo en ALPO om studenten te laten zien wat wetenschap is, zodat zij dit in toekomstige werksituaties (in de basisschoolklas) kunnen gebruiken. Daarnaast willen we voor hen de drempel verlagen om contact te leggen met wetenschappers en hen een realistisch beeld van wetenschap(pers) geven. In dit project kun je als wetenschapper een groepje studenten op jouw werkplek ontvangen en hen meer vertellen en laten zien van jouw onderzoek. Of je kunt tijdens de gezamenlijke opening aan een grotere groep komen vertellen over wetenschap, en vragen van studenten beantwoorden. Je kan contact met ons opnemen als je onderzoeker bent en het je leuk lijkt om hieraan mee te doen. Het project vindt meerdere keren per jaar plaats.

Neem contact met ons op

Meet the Professor

Tijdens Meet the Professor stappen hoogleraren van de Universiteit Utrecht op de fiets naar basisscholen in Utrecht. Leerlingen van groep 7 en 8 mogen hun prof 'de toga' van het lijf vragen, gewoon bij hen in de klas. Ben je hoogleraar en wil je meedoen met Meet the Professor? Ga naar de website voor meer informatie.

Meer informatie over Meet the Professor
Auke de Jong, onderzoeker bij het Westerdijk Instituut, vertelt over zijn onderzoek aan pabostudenten van de Hogeschool Utrecht