Publicaties

In onderstaande publicaties geven we handvatten om aan de slag te gaan met wetenschap & technologie in de klas. De publicaties bevatten voorbeelden van onderzoekend en ontwerpend leren, handige tips en onderzoekjes om meteen in de klas te gebruiken.

WOW!

Met Wetenschap Op Woensdag help je leerlingen om antwoorden te vinden op hun eigen vragen, gewoon bij jou in de klas! In dit doeboek voor leerkrachten vind je handige tips en onderzoekjes om meteen in de klas te gebruiken.

De ontwerper in de klas

In dit boek geven we jou als leerkracht handvatten om samen met een technisch, grafisch of industrieel ontwerper onderwijsactiviteiten te ontwikkelen op het gebied van ontwerpend leren.

Van hellingshoek tot hypothese

Deze publicatie bevat voorbeelden van onderzoekend en ontwerpend leren, die in de klas kunnen worden toegepast. Het is een uitgave van het KTWT (Kenniscentrum Talentontwikkeling Wetenschap en Technologie) van de Universiteit Utrecht. 

ProbleemGame 2017

In het ProbleemGame boek staan alle groepen die meededen aan de ProbleemGame 2017. Zij ontwierpen een oplossing voor een probleem in hun eigen buurt met behulp van de stappen van ontwerpend leren.

Talent ontwikkelen met wetenschap en techniek

Dit boek, de titel zegt het al, gaat over talent ontwikkelen met wetenschap en techniek. Het boek is het resultaat van het Vindplaatsenprogramma van TalentenKracht. TalentenKracht is een onderzoeksprogramma dat door zeven universiteiten wordt uitgevoerd, in samenwerking met scholen in alle delen van Nederland.

Wil je dit boek bestellen? Stuur een e-mail naar wetenschapsknooppunt@uu.nl en vermeld in de mail het factuuradres, het afleveradres en het aantal gewenste boeken. De kosten zijn:

  • < 10 exemplaren: € 15,- per stuk, inclusief verzendkosten
  • 10-40 exemplaren: € 12,- per stuk, inclusief verzendkosten
  • > 40 exemplaren: € 11,- per stuk, inclusief verzendkosten

Wetenschapper in de klas

Dit boek gaat over het vertalen van wetenschappelijk onderzoek en technologie naar onderzoekend en ontwerpend leren in het basisonderwijs. Het is geschreven door Tim van Wessel, Maarten Kleinhans, Hanno van Keulen en Anne Baar.

Wil je dit boek bestellen? Stuur een e-mail naar wetenschapsknooppunt@uu.nl en vermeld in de mail het factuuradres, het afleveradres en het aantal gewenste boeken.

Expeditie Moendoes

Expeditie Moendoes is een spannend spel met opdrachtkaartjes, waarin leerlingen een onbekende planeet in kaart brengen. Ze moeten daarvoor informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren: kortom, te werk gaan als een team wetenschappers. Het spel is geschikt voor alle vakken. Leerlingen maken zo in één lesuur op een speelse manier kennis met de essentie van wetenschap. 

De fysieke versie van Expeditie Moendoes is helaas uitverkocht.