Lesbrief TOOLs

De afgelopen jaren is er door wetenschappers, docenten en onderwijsontwikkelaars gewerkt aan de vertaling van actueel wetenschappelijk onderzoek naar lesmateriaal: TOOLs. De lesbrieven zijn te koop in de webshop van de Universiteit Utrecht en gratis te downloaden voor online gebruik.

TOOLs 1: onderzoekend leren over gedrag

In deze lesbrief gaat het over menselijk gedrag. Via voorbeeldonderzoeken wordt het begrip gedrag steeds duidelijker en krijgen de kinderen ideeën voor eigen onderzoeken.

Bestel de lesbrief over gedrag
Download de lesbrief over gedrag

TOOLs 2: onderzoekend leren over zien

In deze lesbrief draait het om zien. Leerlingen gaan hier zelf onderzoek bij uitvoeren en zullen daarnaast nadenken over het belang van emotieherkenning in het dagelijks leven en onderzoek hiernaar.

Bestel de lesbrief over zien
Download de lesbrief over zien

TOOLs 3: communiceren zonder te praten

In deze lesbrief draait het om sociale ontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen. De kinderen gaan hier zelf onderzoek bij uitvoeren en zullen daarnaast nadenken over het belang van gedragsonderzoek bij baby’s en onderzoek naar non-verbale communicatie.

Bestel de lesbrief over communiceren zonder te praten
Download de lesbrief over communiceren zonder te praten

TOOLs 4: onderzoekend leren over stromingen

In deze lesbrief draait het om onderzoek naar de stroming van water door zand. Materialen waar elk kind ervaring mee heeft en die ze nu gericht gaan bestuderen. Leerlingen gaan zelf een onderzoek opzetten.

Bestel de lesbrief over stromingen
Download de lesbrief over stromingen

TOOLs 5: onderzoekend leren over genderstereotypen

In deze lesbrief draait het om de verwachtingen die we hebben ten aanzien van mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Deze genderstereotypen spelen in onze maatschappij vaak onbewust een rol. Leerlingen gaan hier zelf onderzoek naar uitvoeren. 

Bestel de lesbrief over genderstereotypen
Download de lesbrief over genderstereotypen

TOOLs 6: onderzoekend leren over klimaatverandering

In deze lesbrief draait het om onderzoek naar klimaatverandering in het verre verleden. De kinderen gaan kennismaken met de groei van aardlagen en nadenken over het belang van onderzoek naar klimaatverandering.

Bestel de lesbrief over klimaatverandering
Download de lesbrief over klimaatverandering

TOOLs 7: Ontwerp zelf onderzoekend leren (bij actueel onderzoek)

In deze lesbrief vind je alle informatie om zelf een onderzoekend leren project uit te voeren. Met deze DIY lesbrief heb je alle Tools in handen om zelf aan de slag te gaan. Je vindt handvatten om bij actueel onderzoek een onderzoekend leren cyclus vorm te geven.

Bestel de lesbrief over zelf ontwerpen bij onderzoekend leren
Download de lesbrief over zelf ontwerpen bij onderzoekend leren
Lesbrieven TOOLs