Stream the Professor

In 2020 en 2021 organiseerden we maandelijkse livestreams op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Speciaal voor de leerlingen die meededen aan Meet the Professor, maar ook voor andere nieuwsgierigen. Hieronder kun je de livestreams terugkijken.

Luchtkwaliteit

Professor Roel Vermeulen onderzoekt de lucht die we inademen. Als die lucht heel vies is, is dat niet goed voor je. Roel wil daar alles over weten, zodat hij mensen kan helpen om gezond te blijven.

Kijk hier de livestream met Roel Vermeulen terug

Hoe maak je goede keuzes?

Groene of zwarte trui? Een mandarijn of chocolade? Zonder dat je het door hebt maak je elke dag een heleboel keuzes. Soms maakt het niet zoveel uit wat je kiest, bijvoorbeeld als het gaat om welke kleren je aantrekt. Maar soms is je keus best belangrijk. Bijvoorbeeld als een van de twee opties gezonder voor je is, of beter voor het milieu, of als het om de coronaregels gaat. Professor Denise de Ridder onderzoekt hoe het makkelijker en leuker wordt om dat soort goede keuzes te maken. 

Kijk hier de livestream met Denise de Ridder terug

De vorming van rivieren en delta's

Professor Maarten Kleinhans onderzoekt hoe rivieren en delta's zich vormen. En dan niet alleen op aarde... ook op Mars! We namen Stream the Professor op vanaf een heel bijzondere locatie, Maarten liet in de Botanische Tuinen zien hoe hij een zandbak gebruikt bij zijn onderzoek.

Kijk hier de livestream met Maarten Kleinhans terug

De ontwikkeling van kinderen

Professor Marian Jongmans doet onderzoek naar hoe baby’s en kinderen opgroeien. Ze onderzoekt bijvoorbeeld wat er aan de hand is als het bij baby’s lang duurt voordat ze kunnen lopen. Haar droom is dat alle kinderen kunnen opgroeien tot gelukkige volwassenen. Ze wil dan ook graag weten wat daar allemaal belangrijk voor is.

Kijk hier de livestream met Marian Jongmans terug

De middeleeuwen

Professor Bart Besamusca doet onderzoek naar de Middeleeuwen. Een beroemd Middeleeuws verhaal gaat over de vos Reynaert. De dieren uit het land van Reynaert hebben veel last van hem. Hij doet namelijk allerlei vervelende dingen, zoals stelen en bedriegen. In het voorbereidende filmpje vertellen ‘de dieren’ daarover. Bart weet heel veel over dit verhaal en over andere verhalen uit de Middeleeuwen.

Kijk hier de livestream met Bart Besamusca terug

De ontwikkeling van hersenen

Professor Freek Hoebeek werkt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar doet hij onderzoek naar hersenen.

Kijk hier de livestream met Freek Hoebeek terug

Water en energie

Professor René van Roij is natuurkundige en doet onderzoek naar water en energie. Waar is water eigenlijk van gemaakt, en hoe kan je het gebruiken om er schone energie mee op te wekken?

Kijk hier de livestream met René van Roij terug

Diergeneeskunde

Professor Marianna Tryfonidou doet bij de faculteit Diergeneeskunde onderzoek naar honden. 

Kijk de livestream met Marianna Tryfonidou terug

Mensenrechten

Professor Antoine Buyse doet onderzoek naar mensenrechten. Dat zijn belangrijke afspraken over waar alle mensen op de wereld recht op hebben. Bijvoorbeeld over dat alle kinderen op de wereld naar school mogen, alle mensen gelijk behandeld moeten worden en je vrijheid van meningsuiting hebt.

Kijk de livestream met Antoine Buyse terug

Het klimaat

Professor Appy Sluijs doet onderzoek naar het klimaat, vanaf een plek die je niet zo snel zou verwachten: een boot!

Kijk de livestream met Appy Sluijs terug

Leuke Stream the Professor! Alleen jammer dat mijn kinderen nu de palenboor in de schuur aan het zoeken zijn. Ben bang dat na deze lockdown de hele tuin is omgespit…

Ruben van der Made

Het coronavirus

Woensdag 25 maart 2020 was de eerste Stream the Professor met prof. dr. Debbie van Baarle. Zij doet bij het RIVM onderzoek naar infectieziekten en vaccinatiestrategieën. Tijdens de livestream keken ongeveer 900 kinderen mee en beantwoordde Debbie hun vragen over het coronavirus. Ook vertelde ze over haar onderzoek en werk als professor. 

Kijk de livestream met Debbie van Baarle terug

Ik heb na de livestream nog digitaal nagepraat met mijn klas. Iedereen nam wel iets anders mee. De een was vooral bezig met de oorsprong van het virus, de ander met het nu inzien van het belang van alle maatregelen en een leerling wordt zeker te weten ook viroloog. Mooi om zo weer met elkaar bezig te zijn!

Marielle Roks-Evers, leerkracht Junioren Academie-Tien