Slimme Gasten

Wist je dat er een heleboel slimme gasten werken bij de Universiteit Utrecht, in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het UMC Utrecht? Deze onderzoekers zijn op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen. Op 14 juni gingen die onderzoekers op bezoek bij basisscholen in de buurt van Utrecht, om kennis te maken met groep 5, 6, 7 en 8 en leerlingen te vertellen over hun werk.  Een uur lang gingen ze actief aan de slag met de klas en konden de leerlingen al hun vragen stellen.

Slimme Gasten

Voor basisscholen

Wat doet een wetenschapper precies, en waarom? Hoe vind je betrouwbare antwoorden op je vragen? En wanneer ben je eigenlijk een ‘slimme gast’? De klas en de onderzoeker komen samen erachter dat ‘slim zijn’ vele vormen heeft, en dat al die talenten nodig zijn. De Slimme Gasten kwamen in duo’s naar school, elke Slimme Gast kreeg een andere klas. 

Voor jonge onderzoekers

Voor jonge onderzoekers is Slimme Gasten de uitgelezen kans om hun onderzoek te delen met groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool. In de training(en) vooraf leer je als onderzoeker alle skills, die je op de dag zelf in de praktijk brengt in de klas. Een uur lang ga je actief aan de slag en kunnen leerlingen al hun vragen stellen. Het volledige programma van dinsdag 14 juni vind je hieronder.

Training

Vooraf leer je door middel van twee trainingen hoe je jouw onderzoek op een slimme en leuke manier met basisschoolleerlingen kunt delen. Je maakt hierbij ook je plan voor het bezoek. We raden aan beide trainingen te volgen. Dat scheelt voorbereidingstijd thuis, en het bereidt je optimaal voor op jouw bezoek. 

Over Slimme Gasten 

Slimme Gasten wordt georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Jonge wetenschappers leren door middel van een training hoe ze hun onderzoek op een slimme manier met basisschoolleerlingen kunnen delen. 

Terugblik op Slimme Gasten 2022