Alle Scholen Verzamelen!

Het programma Alle Scholen Verzamelen wordt georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten in Nederland. Het is een citizen science-project, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 5, 6, 7 en 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op 7 november 2023 data verzamelen voor echt wetenschappelijk onderzoek.  

Het project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen uit het hele land data verzamelen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen die representatief kan zijn voor Nederland. Met de resultaten die de kinderen verzamelen, dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan een wetenschappelijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!

Meld jouw klas aan voor Alle Scholen Verzamelen

Pluis het uit!

Dit jaar gaan we samen met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoek doen naar microplastic in onze kleding. Je kleding bestaat namelijk steeds vaker uit plastic. En tijdens het wassen kunnen hele kleine stukjes plastic van onze kleding losraken om uiteindelijk in het water terecht komen. Dit jaar willen we tijdens Alle Scholen Verzamelen meer te weten komen over de hoeveelheid plastic die (per wasbeurt) los kan raken van je kleding, en of dit te maken heeft met het type kleding dat je draagt.

Aan de slag

Ga samen als school kijken naar de hoeveelheden plastic die los kunnen komen van verschillende stukken kleding. Door met een kledingroller over je kleding te gaan, kun je al een indicatie krijgen van hoeveel plastic je shirt, jas, of ander kledingstuk loslaat. Op 7 november 2023 kan iedere leerling zijn of haar eigen kleding uitpluizen. Alle scholen kunnen hun resultaten doorsturen, waarna de onderzoekers met alle gegevens aan de slag gaan. De onderzoekers zelf zullen op dezelfde dag ook uitleg geven aan alle klassen die meedoen, waarin zij iets meer vertellen over microplastics en het onderzoek!

Meer informatie over wat je precies gaat doen