Waarom de Utrecht Law Clinic is opgericht

Van pas afgestudeerde juristen wordt steeds vaker verwacht dat zij al tijdens de rechtenstudie praktijkervaring op hebben gedaan en dat ze geleerd hebbende  hoe de juridische theorie in de praktijk toegepast moet worden. Stages zijn een goede manier om ervaring op te doen, maar zijn vaak kort. Daarom bieden de Universiteit Utrecht en Van Benthem & Keulen advocaten en notariaat vanaf het studiejaar 2020-2021 de Utrecht Law Clinic aan.

Ervaring die je carrièreperspectief vergroot en je maatschappelijke betrokkenheid versterkt.

De Utrecht Law Clinic is gericht op een langdurig traject van één studiejaar. Gedurende dat jaar krijg je de kans om je als student een paar uur per week (4 tot 8 uur) in te zetten voor juridische vraagstukken van jonge ondernemers, in the real world. Hierdoor doe je ervaring op, die je carrièreperspectief vergroot en je maatschappelijke betrokkenheid versterkt.

Ons doel: verbinden en kennis verrijken

De Utrecht Law Clinic brengt talentvolle rechtenstudenten en jonge ondernemingen (start-ups en scale-ups) bij elkaar. De studenten doen werkervaring op en de ondernemers worden geholpen met gedegen juridische adviezen of bijstand in een juridische procedure. Beiden komen tot bloei dankzij de Law Clinic. Juristen vergroten hun kennis en vooral hun vaardigheden met nieuwe vraagstukken, ondernemers kunnen de uitdagingen van de huidige maatschappij beter aan dankzij juridische ondersteuning. Dit alles onder professionele, pro bono begeleiding van docenten rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en advocaten en notarissen van Van Benthem & Keulen.

Samenwerking Universiteit Utrecht en Van Benthem & Keulen

De Utrecht Law Clinic is een initiatief van de Universiteit Utrecht en Van Benthem & Keulen advocaten en notariaat. Binnen het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht bouwt de clinic voort op een traditie van maatschappelijk engagement van wetenschappers en studenten. Ook bij Van Benthem & Keulen staat maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel. De Utrecht Law Clinic hoopt bij te dragen aan de ontwikkeling en het welzijn van jonge en kleine ondernemingen in de regio Utrecht.

De coördinatie van de Clinic ligt in handen van initiatiefnemers mr. dr. Willem Janssen (Universiteit Utrecht) en mr. dr. Marcel Ruygvoorn (Van Benthem & Keulen). De Juridische Studenten Vereniging Utrecht (JSVU) en het Utrecht Law College zijn nauw betrokken bij de organisatie van de Utrecht Law Clinic.