Utrecht: Stad van Mens en Recht

Deze website is onderdeel van een groot project van de Universiteit Utrecht, filmmaker True Heroes Films en fotografisch kunstenaar Jan Banning. Binnen het project 'Utrecht: Stad van Mens en Recht' verkennen, verbeelden, verspreiden en verbinden we mensenrechten.

In 2023 bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) precies 75 jaar. Maar wat betekenen de rechten uit die Verklaring eigenlijk precies, waar kun je ze vinden en hoe spelen ze een rol in het Nederland van vandaag?

Mensenrechten kennen

Het is voor ons allemaal essentieel om te weten wat onze rechten zijn, zodat ze hun rechten en die van anderen kennen. Van jong tot oud, en van arm tot rijk: iedereen is hierbij gebaat. Goede kennis van mensenrechten helpt om ze beter te beschermen en om de kans op schendingen van je rechten te verkleinen. Daarom leggen we op deze website alle dertig rechten uit de Universele Verklaring uit. 

In dit project heeft een enthousiaste groep Utrechtse rechtenstudenten onderzoek gedaan naar de verschillende rechten uit de UVRM: Amber Aerts, Julia van de Boel, Barya Boskma, Janna de Jager, Micha Kruijt, Maudy Pennekamp, Ilissa Ruiter, Anna Schotanus en Sjoerd Touwen. Onder begeleiding van en in samenwerking met onderzoekers Antoine Buyse en Hanneke van Eijken beschreven zij de rechten uit de UVRM voor iedereen van veertien jaar en ouder. Aleid Bos van APC Teksteditie hielp om de resultaten om te zetten in begrijpelijke en toegankelijke taal. 

Mensenrechten verbeelden

Mensenrechten zijn deel van ons dagelijks leven, vaak zonder dat we dat weten. Om dat tastbaar te maken, verbeeldt dit project mensenrechten in woord en beeld. In de portretten en verhalen van inwoners van Utrecht gaan mensenrechten leven. 

De Utrechtse filmmakers van de True Heroes Films hebben de verhalen vastgelegd van bewoners van de stad wier leven op een bepaalde manier verbonden is met een recht uit de Universele Verklaring. De Utrechtse fotograaf Jan Banning maakte portretten bij verschillende artikelen uit de Verklaring. De film- en fotoportretten tonen een dwarsdoorsnee van de samenleving. Zo wordt getoond hoe de universele mensenrechten raken aan het leven van de inwoners van Utrecht. Het film- en fotomateriaal wordt in dit project gebruikt als middel om met de bewoners van de stad Utrecht in gesprek te gaan over mensenrechten. Het doel daarvan is enerzijds het vergroten van de maatschappelijke verbondenheid en anderzijds het vergroten van de kennis rondom mensenrechten. 

Mensenrechten verspreiden 

Dit educatieplatform is gericht op een breed publiek. De toegankelijke teksten over de verschillende artikelen uit de Universele Verklaring en het unieke film- en fotomateriaal maken mensenrechten tastbaar en concreet. Het biedt ook waardevol materiaal voor bijvoorbeeld onderwijs op het gebied van mensenrechten, democratie en burgerschap. Het project is ontwikkeld in Utrecht, de eerste mensenrechtenstad van Nederland. Onze aanpak beoogt ook een inspiratie en een blauwdruk te zijn voor andere mensenrechtensteden, in binnen- en buitenland. De samenwerking tussen studenten, docenten, makers en maatschappelijke partners, gecombineerd met verdiepende films en fotografie en publiek debat kan in principe overal worden toegepast. Juist door de verhalen van lokale inwoners krijgen mensenrechten een gezicht en worden ze tastbaar. 

Mensenrechten verbinden

Binnen het project werken we qua inhoud en expertise samen met verschillende maatschappelijke partners. Zij gaan de komende jaren helpen de woorden en beelden in de stad Utrecht en door heel Nederland te verspreiden. Mensenrechten als gezamenlijke en verbindende taal staat daarbij centraal: door gebruik te maken van onze mensenrechten kunnen we maatschappelijke problemen bespreken en aanpakken en de waardigheid van ieder mens helpen versterken.

Dit is een project van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht, filmmaker True Heroes Films en fotografisch kunstenaar Jan Banning. Het project is mede mogelijk gemaakt door vele partners.

Meer informatie: Rebecca van Musscher, r.vanmusscher@uu.nl.