Laureanne Willems

Laureanne Willems (fotograaf: Erik Kottier)
Laureanne Willems, winnaar studentenprijs Beste Masterscriptie. Foto van Erik Kottier.

Laureanne Willems is de winnaar van de Beste Masterscriptie 2019.

Willems toont overtuigend aan dat literaire getuigenissen een noodzakelijke aanvulling vormen voor een breder begrip, en daarmee betere behandeling, van anorexia. Daarenboven dwingt het onderzoek tot een diepere en interdisciplinaire reflectie over wat normaal en gezond is.

Jury studentenprijzen

Tussen de 34 scripties die dit jaar waren ingediend, merkte de jury de scriptie van Laureanne Willems direct op. In de laudatio (pdf) noemt de jury het onderzoek bijzonder en origineel. Willems, voormalig student Comparative Literary Studies, verkende de verscheidenheid aan ervaringen met anorexia nervosa aan de hand van drie nauwkeurig geselecteerde autobiografieën.

De jury roemt de soepele, afgewogen en boeiende schrijfstijl en de knappe verwerking van literaire bronnen, theoretische en conceptuele secondaire literatuur. De scriptie blijkt ook voor wetenschappers buiten de Geesteswetenschappen uiterst leesbaar en begrijpelijk zonder in te boeten aan diepgang.

Ook vindt jury de persoonlijke betrokkenheid met het onderwerp bijzonder. De persoonlijke noties laten een kwetsbaarheid zien die de lezer raakt, terwijl tegelijkertijd de academische distantie op geen enkel moment in gevaar komt.

Opleiding

Comparative Literary Studies

Titel thesis

What is Normal, What is Healthy? A Comparative Study of Anorexia Nervosa Through the Lens of Autobi-ographical Illness Narratives.

Meer weten over deze of andere studentenprijzen?
Bekijk dan uu.nl/studentenprijzen.