Programma 2023

Tijdens Summerschool Junior doe je zeven verschillende programma’s, gebaseerd op de zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht. Hieronder vind je meer informatie over het programma van 2023.

Kinderen maken DNA met schuursponsjes

DNA-lab

Kom erachter wat DNA is en hoe het werkt. Ontdek bij jezelf en bij elkaar eigenschappen die vastliggen in je genen, en doe een proefje om je eigen DNA zichtbaar te maken! 

Kinderen vissen in de vijver van de Botanische Tuinen tijdens Summerschool Junior

Biodiversiteit 

In de Botanische Tuinen onderzoek je wat er allemaal leeft in de vijvers en sloten. Waarom zijn er op de ene plek zoveel meer beestjes te vinden dan op de ander, en wat is het nut van die rijkdom aan soorten?

Kinderen maken met verf een wapenschild tijdens het middeleeuwen programma bij Summerschool Junior

Middeleeuwen

Ervaar het werk van historici door zelf in de middeleeuwen te duiken. Met behulp van oude bronnen ontdek je waarom ridders vroeger allemaal hun eigen wapenschild hadden, en hoe die geschilderd werden. Met die kennis maak je je eigen wapenschild. 

Kinderen leren over aandacht tijdens Summerschool Junior

Aandacht en brein

Psychologen zijn benieuwd hoe ons brein alle prikkels om ons heen verwerkt. Hoe kun je je het best concentreren, en hoe goed kun je twee dingen tegelijk doen? Doe zelf onderzoek en kom erachter. 

Kinderen onderzoeken botten en dieren bij het Diergeneeskunde programma bij Summerschool Junior

Beesten en botten

Wie dierenarts wil worden gaat in Utrecht studeren. Wat moeten die studenten allemaal leren? In dit programma kijk je hoe dieren er van binnen uitzien en word je zelf een bottenexpert. 

Kinderen in de zaal Kijk wij dieren in het UMU

UMU

Het vernieuwde Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) is bijna af en leuker en spannender dan ooit! Speciaal voor Summerschool Junior gaan de deuren al even open en ontdek je van alles over onderzoek van vroeger en nu.

Sonnenborgh museum en sterrenwacht

Stap in de voetsporen van wereldberoemde onderzoekers die hier ooit werkten! Maak een reis door het heelal, kijk door een enorme microscoop en kom erachter waar sterren van zijn gemaakt.