Programma 2022

Tijdens Summerschool Junior doe je zeven verschillende programma’s, gebaseerd op de zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht. Hieronder vind je meer informatie over de onderzoeken. 

Twee kinderen zitten achter de laptop om een robot te programmeren tijdens Summerschool Junior 2022

Robots

Wist je dat robots kinderen kunnen helpen op school, bijvoorbeeld als je je moeilijk kan concentreren of leren lastig vindt? In dit programma ontwerpen we robots, gaan we aan de slag met programmeren en ontmoeten we een echte robot.

Meer info
Kinderen presenteren hun analyse over Kinderen voor Kinderen liedjes tijdens Summerschool Junior 2022

Taal en geschiedenis

Kinderen van nu zingen over hele andere dingen, dan kinderen van twintig jaar geleden. Waar zongen ze toen en nu over? Wat zegt dat over hun omgeving, en over de kinderen zelf? En hoe onderzoek je die verschillen?

Meer info
Kinderen onderzoeken een bruinvis tijdens Summerschool Junior 2022

Dieren

Vele bruinvissen spoelen dood aan op de Nederlandse kust. Hoe kan dat? En waar zijn ze aan overleden? In dit CSI-programma gaan we alle bewijzen onderzoeken om uiteindelijk de dader op te sporen van de bruinvisstrandingen.

Meer info
Kinderen onderzoeken de luchtkwaliteit in het Utrecht Science Park tijdens Summerschool Junior

Gezondheid 

Hoe schoon is de lucht eigenlijk waar je doorheen fietst? Of de lucht in de speeltuin of jouw school? We gaan de luchtkwaliteit onderzoeken met speciale snuffelapparatuur en bedenken manieren om de lucht nog schoner maken.

Meer info
Kinderen gaan aan de slag met DNA tijdens Summerschool Junior

Leven

Iedereen is anders. Dat komt doordat iedereen ander DNA heeft. In dit programma ontdek je wat DNA precies is en waarom het belangrijk is. En je gaat zelf proefjes doen met DNA!

Meer info
Aan de slag met de stad van de toekomst tijdens Summerschool Junior

Stad van de toekomst

Hoe ziet het leven in de stad er in de toekomst uit? In het kader van Utrecht 900 maken we een eerst een reis terug in de tijd om te zien hoeveel er in korte tijd kan veranderen. Vervolgens gaan we aan de slag met de Stad van de Toekomst.

Meer info
In de Botanische Tuinen aan de slag met rivieren en modderstromen tijdens Summerschool Junior

Aarde

Hoe ontstaan rivieren en delta’s, op aarde en op Mars? We gaan experimenteren met modderstromen en rivierstromingen, en onderzoeken hoe dat er op Mars uit ziet. Ook nemen we met grondboringen een kijkje in de grond. Hoe komt dat materiaal daar?

Meer info