Summerschool Junior 2019

Middelbare school
Biomedische Wetenschappen

Biomedische Wetenschappen gaat over onderzoek naar het menselijk lichaam. Biomedische Wetenschappers kijken naar hoe het lichaam werkt als het gezond is, hoe ziektes ontstaan, wat je lichaam er tegen doet en hoe het weer opgelost kan worden met medicijnen. Tijdens Summerschool Junior zullen we het hebben over donororganen. Als eerst zullen we onderzoeken hoe het hart en de longen er uit zien, door een echt hart of een echte long te ontleden. Hierna bedenken we welke eisen er nodig zijn om een donororgaan tijdens transport goed te kunnen bewaren. Tot slot worden deze ideeën kort aan elkaar gepresenteerd.

Scheikunde

In het laboratorium van scheikunde wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van stoffen. Door bijzondere stoffen bij elkaar te gooien kan je toffe chemische reacties krijgen. Kijk goed naar het etiket, zodat je zeker weet dat je de juiste stof gebruikt!

Psychologie

De kinderen maken kennis met het principe van nudging. Samen ontdekken we dat iedereen psychologisch onbewust wordt beïnvloed. 

Culturele Antropologie

De wereld en de mens zijn divers en daarom wordt je in dit programma uitgedaagd om te onderzoeken wat diversiteit in Nederland betekent. Wat is Nederland? Wanneer ben je ‘een Nederlander’? En welke rol speelt een cultureel diverse achtergrond hierin? Kruip in de huid van een antropoloog en probeer door vragen te stellen aan mensen en door goed te luisteren het wereldbeeld van iemand anders te begrijpen.

Biomimicry

Kijken naar de natuur om menselijke problemen op een duurzame manier op te lossen: dat is biomimicry. Denk aan stoelen en kleren gemaakt van schimmels, of gestroomlijnde hogesnelheidstreinen gebaseerd op de snavel van een ijsvogel. Kortom, de natuur heeft oneindig veel coole ideeën waar we veel van kunnen leren! 

Filosofie

Bij dit programma word je uitgedaagd om te denken als een echte filosoof en ga je met moeilijke dilemma’s aan de slag. Hoe kun je door na te denken problemen oplossen?

Rechten

Rechten zijn belangrijk voor een goede samenleving. Rechten omvat alle regels waar je je aan dient te houden. Als het goed is merk je weinig van rechten, maar wat gebeurt er als je iets doet wat niet mag? Tijdens het programma onderzoeken de kinderen vanuit verschillende invalshoeken hoe je met recht omgaat.

Summerschool Junior 2019
Biomimicry