Over Summerschool Junior

Geen Summerschool Junior in 2024

De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk een breed publiek te bereiken. We merken dat de drempel om de universiteit te bezoeken soms te hoog is voor sommige  kinderen. Daarom onderzoeken wij momenteel of wij een nieuw (zomer)programma gaan ontwikkelen waarbij we zelf naar Utrechtse wijken gaan. Hierin gaan we samenwerken met buurthuizen om voor deze kinderen een mooi (zomer)programma aan te bieden. Dit programma staat nog in de kinderschoenen, maar duidelijk is wel dat Summerschool Junior in 2024 niet plaatsvindt. 

Veelgestelde vragen

Bij Summerschool Junior ontdekken kinderen uit groep 5 t/m 8 hoe leuk en fascinerend wetenschap is! Vier dagen lang doen de deelnemers zélf onderzoek in het Utrecht Science Park onder begeleiding van Utrechtse studenten. 

Wat is Summerschool Junior?

Summerschool Junior is een evenement voor kinderen uit groep 5 t/m 8 en wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. Het wordt twee weken georganiseerd. Je geeft je kind op voor één van de twee weken. Kinderen komen vier dagen lang overdag naar het Utrecht Science Park; ze slapen thuis. Gedurende de week gaan ze zelf verschillende onderzoeken en experimenten doen, bij de Universiteit Utrecht én in het Universiteitsmuseum Utrecht (dat nu nog gesloten is, maar waar wij vast een kijkje mogen nemen). De programma’s worden in het Nederlands gegeven.

Impressie van de programma’s in 2023

Hoe gaat het in zijn werk?

Elke week komen er zo’n 240 kinderen naar Summerschool Junior. De kinderen worden ingedeeld in groepjes van ongeveer 15 kinderen, die worden begeleid door twee studenten. De hele week blijven de kinderen in hetzelfde groepje, met vaste groepsbegeleiders. De groepjes gaan samen met hun begeleiders langs zeven verschillende programma-onderdelen. De dag start telkens in een eigen thuishonklokaal in het Utrecht Science Park en daar kunnen de kinderen aan het einde van de middag ook weer worden opgehaald door ouders/verzorgers.

Hoe ziet een dag eruit?

We beginnen op maandag met een gezamenlijke opening van 9.30 tot 10.00 uur in het Utrecht Science Park. Daarna gaan de kinderen kennismaken met de groep waar zij de hele week mee optrekken. In de middag gaan ze met het eerste onderzoek aan de slag. De andere drie dagen start de dag telkens in hun thuishonklokaal. Van daaruit gaan ze elke dag twee verschillende programma’s doen. In de lunchpauze hebben we ruim de tijd om lekker buiten te voetballen, een Donald Duck te lezen, te tekenen en nieuwe vrienden te maken. Kinderen nemen zelf lunch mee. Wij zorgen voor voldoende limonade, fruit en lekkers. Op donderdagmiddag rond 16.00 uur sluiten we de week af met een certificaatuitreiking in het thuishonklokaal. Ouders/verzorgers zijn welkom om dit leuke moment bij te wonen.

Het dagprogramma

TijdActiviteit
9.00 - 9.30Kinderen brengen bij de thuishonklokalen 
9.30 - 12.15Ochtendprogramma
12.15 - 13.45 uurLunchpauze
13.45 - 16.30 uurMiddagprogramma
16.30 - 17.00 uurKinderen ophalen bij de thuishonklokalen