PWS-ondersteuning
Het is soms lastig om specifieke informatie te vinden over het onderwerp van je profielwerkstuk. De Universiteit Utrecht ondersteunt leerlingen van het voortgezet onderwijs graag hierbij, bekijk hieronder de mogelijkheden.
Algemeen
Ken je de website profielwerkstuk.nl al? Hier kunnen leerlingen en docenten allerlei tips en tricks vinden over het maken van het profielwerkstuk.
Ga je binnenkort aan je profielwerkstuk beginnen of ben je al bezig? Het is heel zinvol als je van tevoren goed nadenkt over de data die je wilt gaan verzamelen, want je wilt natuurlijk een wetenschappelijk verantwoord antwoord op je onderzoeksvraag. Ga je proeven doen en daaraan meten? Ga je mensen interviewen, al dan niet met digitale vragenlijsten? Of heb je al data verzameld, maar weet je niet hoe je daar op een wetenschappelijk verantwoorde manier conclusies aan kan verbinden? U-Talent biedt regelmatig masterclasses aan over deze onderwerpen:
- Masterclass Hoera, ik ga onderzoek doen!
- Masterclass Help, ik heb data!
Specifieke onderwerpen
Ben jij bezig met je profielwerkstuk over democratie en de rechtsstaat of ben je nog op zoek naar een onderwerp? Dan ben je bij RechtOp aan het juiste adres! Via RechtOp kan je namelijk in contact komen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht die zich bezighouden met alles wat te maken heeft met democratie en rechtsstaat.
Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen de hulp inroepen van studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen.
Het LitLab heeft een handleiding gemaakt voor leerlingen die al weten dat ze hun profielwerkstuk willen schrijven over Nederlandstalige literatuur, en hulp kunnen gebruiken bij het uitvoeren van hun onderzoek. Op de website van het LitLab vind je de stappen die je helpen een profielwerkstuk over Nederlandstalige literatuur te schrijven.
Wist je dat minder dan 1% van al het plastic in de oceaan aan het oppervlak drijft? Dat alle schildpadden plastic in hun maag hebben? En dat biologisch afbreekbaar plastic helemaal niet afbreekt in zee? Dat en veel meer is te vinden op de website ‘Alles over de plastic soep’. De website is speciaal gemaakt voor scholieren die een werkstuk of presentatie moeten maken over het onderwerp.