PWS-ondersteuning

Het is soms lastig om specifieke informatie te vinden over het onderwerp van je profielwerkstuk. De Universiteit Utrecht ondersteunt leerlingen van het voortgezet onderwijs graag hierbij, bekijk hieronder de mogelijkheden.

Een vraag stellen over je profielwerkstuk

Loop je ergens tegenaan bij het voorbereiden of schrijven van je profielwerkstuk? Dan kun je de Universiteit Utrecht een vraag stellen. Overleg voordat je dat doet eerst met je docent/begeleider vanuit je school over de vraag die je wilt stellen: hij/zij is en blijft je eerste aanspreekpunt.

Maak een deel van je profielwerkstuk op de Universiteit Utrecht

Je kunt misschien een deel van je profielwerkstuk op de Universiteit Utrecht doen. Tijdens de Onderzoeksdagen van U-Talent ga je, samen met 2 of 3 klasgenoten, zelf onderzoek doen aan de Universiteit Utrecht! Jullie voeren een experiment of practicum uit in het universitaire laboratorium, het UMCU of de Botanische Tuinen en worden hierbij begeleid door een onderzoeker. Jullie kunnen kiezen uit verschillende onderwerpen binnen de biologie, natuurkunde en scheikunde.

Je kunt dit onderzoek gebruiken als onderdeel voor je profielwerkstuk, maar dat hoeft niet. Het is hoe dan ook een mooie gelegenheid om ervaring op te doen met academisch onderzoek.

Op dinsdag 19 mei 2020 is er een startbijeenkomst en vervolgens zijn er twee meetdagen in juni en september 2020 (afhankelijk van je onderwerp).

Roep de hulp in van de faculteit Sociale Wetenschappen

Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen de hulp inroepen van studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen.

Gebruik het stappenplan van het LitLab bij het schrijven van je profielwerkstuk over Nederlandstalige literatuur

Het LitLab heeft een handleiding gemaakt voor leerlingen die al weten dat ze hun profielwerkstuk willen schrijven over Nederlandstalige literatuur, en hulp kunnen gebruiken bij het uitvoeren van hun onderzoek. Op de website van het LitLab vind je de stappen die je helpen een profielwerkstuk over Nederlandstalige literatuur te schrijven.

Maak je profielwerkstuk over de plastic soep met behulp van een handige website

Wist je dat minder dan 1% van al het plastic in de oceaan aan het oppervlak drijft? Dat alle schildpadden plastic in hun maag hebben? En dat biologisch afbreekbaar plastic helemaal niet afbreekt in zee? Dat en veel meer is te vinden op de website ‘Alles over de plastic soep’. De website is speciaal gemaakt voor scholieren die een werkstuk of presentatie moeten maken over het onderwerp.

Verbeter je onderzoeksvaardigheden met een masterclass

Ga je binnenkort aan je profielwerkstuk beginnen of ben je al bezig? Het is heel zinvol als je van tevoren goed nadenkt over de data die je wilt gaan verzamelen, want je wilt natuurlijk een wetenschappelijk verantwoord antwoord op je onderzoeksvraag. Ga je proeven doen en daaraan meten? Ga je mensen interviewen, al dan niet met digitale vragenlijsten? Of doe je beide? Volg dan de masterclass Hoera, ik ga onderzoek doen!

Of heb je al data verzameld, maar weet je niet hoe je daar op een wetenschappelijk verantwoorde manier conclusies aan kan verbinden? Volg dan de masterclass Help, ik heb data!