Vmbo-conferentie over het examen geschiedenis 2019

Voor de twaalfde keer organiseren de Universiteit Utrecht en de vmbo-commissie van de VGN de vmbo-conferentie, ditmaal met het thema 'De Nieuwe Koude Oorlog'. De jaarlijkse vmbo-conferentie voorziet docenten van historische kennis, praktische tips en concreet lesmateriaal zodat de geschiedenislessen aangesloten kunnen worden op het examenprogramma en leerlingen goed voorbereid zijn op het examen.

Datum en locatie

Vrijdag 1 november 2019 van 10.00-16.00 uur op Utrecht Science Park.

225 euro (inclusief eten en drinken, werkmateriaal en nascholingscertificaat)

Aanmeldformulier

Programma

De conferentie wordt geopend met een lezing door schrijver journalist Pieter Waterdrinker. Waterdrinker vestigde zich in 1996 in Rusland en woont sindsdien afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Hij komt speciaal naar Utrecht om de openingslezing te houden.

Daarna kan er gekozen worden uit drie inhoudelijke lezingen door:

• Jikkemien Kuypers, geschiedenisleraar van het jaar 2018, over ‘Vmbo en Geschiedenis’
  • Liesbeth Dirks, geschiedenisleraar van het jaar 2016, over ‘Geschiedenis doceren in een tijd van fake news’
  • Huub Kurstjens (Cito) en Gerard Rozing (VGN) over het afgelopen geschiedenisexamen en de gewijzigde syllabus.

Na de lunch worden verschillende workshops aangeboden, waaronder:

• ‘Rusland en Poetin en symbolen van de macht' door Koen Henskens
  • het CIDI over het conflict tussen Israël en de Palestijnen
  • Giis van Gaans: ‘Gevoelige geschiedenis: gereedschap voor de docenten’
  • Movies that Matter over Rusland
  • het project TerInfo: ‘Terrorisme bespreekbaar maken in de klas’
  • het project ‘Het oorlogsgeheim van Tante Roosje (W.O.II)'
  • Huub Kurstjens over SE-vragen maken aan de hand van de aangepaste syllabus.

De studiedag wordt afgesloten met een lezing door Henk Kern: De Nieuwe Koude Oorlog. Dr. Henk Kern is docent moderne en contemporaine geschiedenis in de vakgroep Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde verschillende artikelen over de moderne geschiedenis van Rusland.

Ook is er een voorlichtingsmarkt i.s.m. educatieve uitgeverijen.