Was vroeger alles beter? Nee, vast niet. Maar ik pleit voor de herinvoering van een ouderwets, en geweldig onderwijsmiddel: de griffel en lei! U kunt het leren van uw leerlingen effectiever maken met een mini whiteboard, de moderne lei.

Een voorbeeld

Stel: u zet een som op het bord en vraagt uw leerlingen om de som op te lossen. Vervolgens wilt u graag weten wat hun antwoorden zijn. Hoe controleer je het antwoord van iedereen?

Gebruik de moderne versie van griffel en lei: geef elke leerling een klein whiteboard en een stift met uitwisbare inkt. Vraag uw leerlingen hun antwoord groot en leesbaar te noteren. Vervolgens steken ze het whiteboard omhoog. Wat levert dat op?

• U ziet in  één oogopslag hoe de som is gemaakt.
  • U ziet in  één oogopslag wie de som wel en niet goed hebben gemaakt.
  • U ziet onmiddellijk wie er niet hebben meegedaan en kunt hen aanspreken (Els, ik zie dat je geen oplossing hebt. Vertel. Jan, is het lastig? Kun je vertellen waar je vastloopt?).

Het leren van leerlingen zichtbaar maken

Werken met whiteboards helpt om  het leren van leerlingen zichtbaar te maken. En u hebt de individuele aanspreekbaarheid optimaal gemaakt  (Ebbens en Ettekoven). Beide helpen om succesvol leren te bewerkstelligen.

P.s. Was het vroeger toch beter?

Het whiteboard wissen gebeurt met een doekje. Dat deden ze vroeger toch echt beter. Bij de echte griffel en lei werd gewist met een sponsje dat bewaard werd in een sponsdoosje. Menig kind stopte daar stiekem een boon bij die vervolgens kiemde door het vocht. Spannend!

Referentie
Ebbens & Ettekoven (2012), Effectief leren

Karin Smit (K.Smit@uu.nl / 06 12798916) - adviseur/trainer bij Onderwijsadvies & Training