Leg de uitkomsten van de toetsen uit het Cito Volgsysteem eens naast de rapportcijfers van uw leerlingen. Komt daar iets heel anders uit? Scoren bepaalde leerlingen bijvoorbeeld veel lager op de toets uit het Volgsysteem? Houd ze dan in de gaten, want ze zouden in de toekomst extra ondersteuning nodig kunnen hebben om goed te blijven presteren.

Landelijke ijking
De toetsen uit het Cito Volgsysteem geven aan hoe leerlingen ervoor staan in vergelijking met andere leerlingen in Nederland en in vergelijking met de referentieniveaus. Deze toetsen hebben daarmee landelijke ijking, in tegenstelling tot rapportcijfers. Een lage score vraagt om aandacht voor de ontwikkeling van de betreffende leerling op de onderdelen waar de toets over gaat: leesvaardigheid (NL, EN), woordenschat (NL, EN), taalverzorging (NL) en rekenen/wiskunde.

Renske de Kleijn (adviseur/trainer - o.a. betrokken bij een groot dataproject waarbij opbrengstgericht werken een centraal thema is).

VO Nieuwsbrief
Deze tip komt uit onze nieuwsbrief voor het voortgezet onderwijs. In elke uitgave vindt u naast tips ook nieuws over projecten en onderzoek, en ons cursusaanbod. Wilt u deze nieuwsbrief 4 keer per jaar in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hier aan.

Meer tips