Het handboek Eureka! - Didactiek voor het leren onderzoeken in het vwo geeft docenten op het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) handvatten om binnen hun eigen vak leerlingen op te leiden tot aankomende academici. Met dit handboek kunnen docenten het ambacht onderzoeken een plek geven binnen hun vak en binnen het onderwijs.

Ondersteuning en handvatten voor docenten

Leren onderzoeken begint in de brugklas en eindigt met het profielwerkstuk op de middelbare school, langs een leerweg die is vormgegeven door de docenten van alle relevante vakken. Docenten hebben hiervoor niet alleen actuele vakkennis nodig maar ook affiniteit en ervaring met wetenschappelijk denken en werken, en bovendien plezier in het begeleiden van het leerproces van de jonge onderzoekers. Het boek Eureka! heeft als doel docenten hierbij te ondersteunen. Ook biedt het boek handvatten om binnen de schoolorganisatie een leerlijn ‘leren onderzoeken’ op te zetten waarbij alle vakken betrokken zijn.

Hoe en waarom van onderzoeken

Het boek geeft in zes hoofdstukken gestructureerde informatie over het hoe en waarom van onderzoeken en over de didactiek van het leren onderzoeken. Het is echter geen draaiboek en ook geen leerboek voor leerlingen. Docenten kunnen op basis van het boek hun lessen en de begeleiding van leerlingen op een eigen manier vormgeven, precies zoals het past bij de leerling, de docent en de (vak-)context. In het boek worden verschillende begrippen uit het wetenschappelijk onderzoek nader uitgelegd en wordt daarnaast aangehaakt bij de schoolpraktijk. Welke onderzoekservaring neemt de brugklasser al mee uit het basisonderwijs en hoe kun je van daaruit verder werken? Het werkproces van onderzoek doen wordt beschreven en het aandeel van de leerling en docent hierin. Hoe vullen zij elkaar aan? En wat is uiteindelijk de opbrengst van de leerervaring? Met dit boek in de hand kan de docent de leerlingen op het vwo begeleiden en opleiden tot toekomstige academici.

Eureka! is een prima handleiding als je het leren onderzoeken op je school naar een hoger plan wilt tillen
Eureka is een prima handleiding voor vwo-docenten om leerlingen op te leiden tot veelbelovende academici

Inhoudsopgave

Wilt u een indruk krijgen van de inhoud van het boek? Bekijk dan de inhoudsopgave.

€ 22,75 (excl. verzendkosten)

Bestellen

U kunt Eureka! bij ons bestellen. Dat kan hier (t/m vijf exemplaren). U betaalt dan via iDeal/Visa/Mastercard. Wilt u meer dan vijf exemplaren bestellen? Vul dan het bestelformulier in. We nemen daarna contact met u op.

Cursusaanbod

De auteurs verzorgen ook cursussen voor vwo-docenten die leerlingen willen ondersteunen bij het leren onderzoek doen. Dit aanbod vindt u hier

Over het boek

• Volledige titel: Eureka! Didactiek voor het leren onderzoeken in het vwo