Differentiëren in het voortgezet onderwijs: talentontwikkeling

Plusklassen of –trajecten geven leerlingen die hoog presteren de gelegenheid om zich verder te verdiepen en ontwikkelen.

Op havo/vwo-scholen zijn er soms plusklassen of –trajecten voor leerlingen die hoog presteren of waarvan wordt ingeschat dat zij meer uitdaging aankunnen. Dit geeft leerlingen de gelegenheid om zich verder te verdiepen en ontwikkelen.

Voor scholen die dit doen hebben we enkele aandachtspunten:

• Pas een zorgvuldige selectieprocedure toe, waarin je niet alleen naar prestaties kijkt. Leerlingen die minder hoog presteren doen dit misschien omdat zij zich vervelen of omdat de manier waarop het onderwijs wordt aangeboden niet bij hen past;
  • Neem ruimte voor heroverweging: een tijdje later komen er misschien andere leerlingen voor in aanmerking.

Alternatieve werkvormen die in een plusklas toegepast worden, zoals het uitvoeren van een onderzoek of een project kunnen ook toegepast worden in het ‘normale’ onderwijs. Dit soort werkvormen geven namelijk veel ruimte om te differentiëren. Zo daag je iedereen uit in plaats van maar een klein groepje.