Opleiden van procesbegeleiders van Lerende Netwerken

De taalvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen en jongeren versterken, en daarmee de kansengelijkheid vergroten. Daar is de Gemeente Almere mee aan de slag gegaan in het programma ‘Taal in Almere - een stedelijke taalaanpak’. Het leren en ontwikkelen van onderwijsprofessionals is hierbij heel belangrijk. Dit gebeurt in zogenaamde Lerende Netwerken, waarbij onderwijsprofessionals samen werken aan een door hen gestelde taalambitie en tegelijkertijd hun eigen taalprofessionaliteit vergroten. Onderwijsadvies & Training heeft de procesbegeleiders van deze Lerende Netwerken opgeleid en gecoacht.
Wat zijn Lerende Netwerken?
In Lerende Netwerken werken professionals uit verschillende organisaties samen om kennis en ervaringen te delen. Vanuit een gedeelde ambitie werken ze samen toe naar een concreet en waardevol resultaat. De kracht van deze netwerken zit in het collectieve leerproces: deelnemers versterken niet alleen hun eigen professionaliteit, maar ontwikkelen ook nieuwe inzichten en werkwijzen die breder inzetbaar zijn. Denk aan het maken van lesbeschrijvingen, factsheets, gespreksleidraden of een documentaire.
Diversiteit in netwerken
De Lerende Netwerken in het programma Taal in Almere bestaan uit uiteenlopende groepen onderwijsprofessionals. Zo zijn er netwerken met leerkrachten uit het primair en voortgezet onderwijs, maar ook met pedagogisch coaches, leidinggevenden uit voorscholen en pedagogisch medewerkers. Een belangrijke meerwaarde van deze netwerken is dat professionals uit verschillende organisaties samenkomen. Dit zorgt voor een bredere kennisbasis en een makkelijke verspreiding van de nieuwe inzichten en aanpakken binnen het onderwijsveld.
Lerende Netwerken vormen een dynamische leeromgeving waarin professionals zich verder ontwikkelen en samen bijdragen aan duurzame verbeteringen binnen het onderwijsveld.
Systematische werkwijze volgens zes stappen
Elk Lerend Netwerk gebruikt een systematische werkwijze die bestaat uit zes stappen: het stellen en verkennen van een doel (stap 1 en 2), het opstellen en uitvoeren van een plan (stap 3 en 4) en ten slotte het evalueren en delen van de uitkomsten (stap 5 en 6). Dit proces beslaat ongeveer een (school)jaar, waarin deelnemers ongeveer zeven keer samenkomen en tussendoor werken aan de gemaakte afspraken. De rol van de procesbegeleider is cruciaal: deze begeleidt het proces en bewaakt de voortgang, waarbij een balans wordt gezocht tussen het bieden van ruimte en waar nodig bijsturen.
Om de procesbegeleiders optimaal te ondersteunen, ontvingen zij van O&T naast een training ook individuele coaching-on-the-job. De procesbegeleiders vormden zelf ook een Lerend Netwerk, waarin zij praktijkervaringen en dilemma’s rondom procesbegeleiding bespraken.
Soms leiden de nieuwe inzichten en aanpakken tot een vervolg: sommige Lerende Netwerken gaan door in een tweede of zelfs derde jaar om verder te werken aan verdieping en doorontwikkeling.
Opdrachtgever
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool Windesheim Almere en is gefinancierd door de Gemeente Almere.
Verder lezen
Bekijk enkele voorbeelden van thema’s en opbrengsten uit de Lerende Netwerken in Almere.
Wil je ook aan de slag met Lerende Netwerken?
Ben je geïnspireerd door deze aanpak en wil je ontdekken wat Lerende Netwerken of andere vormen van lerende praktijken voor jouw stad, gemeente of organisatie kunnen betekenen ? Neem gerust contact op met één van de betrokken adviseurs (zie hieronder). We denken graag met je mee over de mogelijkheden om samen leren en ontwikkelen te versterken.