Werkcolleges

Hieronder vind je informatie over de verschillende mogelijkheden voor het geven van werkcolleges, passende werkvormen, geschikte tools en beschikbare ondersteuning.

Werkgroepruimte met hybride functie

Meerdere werkgroepruimten zijn ingericht om hybride onderwijs in te kunnen geven. Meer informatie daarover vind je op intranet. Voor het geven van onderwijs in deze ruimten is een handleiding ontwikkeld waarin de praktische en didactische stappen worden toegelicht.

Standaard werkgroepruimte

In de standaard werkgroepruimten zijn een extra webcam en een microfoon geïnstalleerd, waardoor live meekijken met het werkcollege mogelijk wordt. Hierover vind je informatie op de volgende pagina’s:

Online werkcolleges

Voor werkcolleges waaraan zowel de docent als studenten op afstand deelnemen, kan Microsoft Teams gebruikt worden. Bekijk voor meer informatie de handleiding Teams voor onderwijs.

Werkvormen voor in je online werkcollege

Voor werkcolleges op afstand raden we aan om studenten zelfstandig de stof voor te laten bereiden of een opdracht te laten maken, en een uitwerking hiervan online te laten plaatsen. Tijdens het werkcollege kan hier dieper op ingegaan worden. Uitwerkingen van opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een korte video-pitch die studenten zelf opnemen, waarin ze hun antwoorden op de opdracht presenteren
  • Het laten inleveren van opdrachten als discussiepost op het discussieforum in MS Teams of in Blackboard

In de Teaching and Learning Collection vind je meer werkvormen die je kunt gebruiken in je online, hybride of on-campus werkcollege.

Beschikbare tools

  • Pitch2Peer: met deze tool kunnen studenten video-pitches maken en delen met elkaar.
  • Wooclap: Met de online tool Wooclap is het mogelijk om een hoorcollege interactief te maken. Wooclap is de vervanger van Mentimeter, en zorgt er voor dat je bijvoorbeeld gemakkelijk quizzes of polls kunt maken of feedback kan opvragen van studenten. Met Wooclap kunnen de studenten tijdens een college via hun telefoon of laptop vragen beantwoorden die de docent stelt. 
  • Voor meer tools kan je de toolwijzer van Educate-it bekijken.

Tips van Onderwijsadvies & Training voor het geven van een online werkcollege