Hoorcolleges
Hieronder lees je meer over de verschillende online mogelijkheden voor hoorcolleges als deze niet op locatie kunnen plaatsvinden of als een beperkte groep studenten op locatie aanwezig mag zijn.
Ondersteuning
- Voor alle voorbereidende vragen over onderstaande opties kun je mailen naar teachingsupport@uu.nl.
- In deze video wordt uitgelegd hoe je hoorcollege geeft met behulp van Teams, aan studenten in de zaal en studenten elders.
- Heb je acute vragen op het moment dat je in de zaal bent, bel dan naar (030 253) 9595.
- Je kunt in groepsverband of individueel gratis een korte training krijgen om met de audiovisuele apparatuur in de zalen om te gaan. Vul hiervoor het aanvraagformulier in de selfservice portal in.
- Voor het geven van hybride onderwijs (in blok 1 en 2) kun je ondersteuning op locatie aanvragen. Kijk voor meer informatie op intranet.
- Maak gebruik van een eerder opgenomen (hoor)college of kennisclip.
- On campus hoorcollege geven aan (een wisselende groep van) studenten en het andere deel van de studenten na afloop een opname van dat college geven. Je neemt je college dan op via het Videoplatform van de UU. Meer informatie hierover vind je op intranet.
Zorg er bij deze twee opties wel voor dat de studenten op afstand achteraf de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan de docent.
Leerstof kan digitaal beschikbaar gemaakt worden door middel van (zelf opgenomen) kennisclips (van 5 à 10 minuten). De video’s gaan over een specifiek onderwerp en kunnen eventueel verrijkt worden door oefenvragen of discussieonderwerpen toe te voegen.
Tools voor opname
- Het opnemen van een kennisclip kan met het Videoplatform van de UU. Meer informatie en handleidingen vind je op intranet.
- Het is mogelijk een kennisclip op te nemen via Powerpoint. Het is mogelijk een diapresentatie om te zetten in een diavoorstelling met gesproken tekst/opname van jezelf. Bekijk de handleiding hoorcollege opnemen in PPT .
- Daarnaast is het mogelijk om kennisclips op te nemen in een beperkt aantal Do It Yourself studio’s op de UU. Reserveren kan via de Resource booker.
Tools voor verrijken kennisclip
- Feedbackfruits
Het verrijken van kennisclips met geïntegreerde oefenvragen of discussieonderwerpen kan door inzet van de tool Feedbackfruits Interactive video. Deze tool is geïntegreerd in Blackboard waardoor studenten gemakkelijk toegang krijgen tot het videomateriaal.
Ondersteuning bij kennisclips
- Neem voor didactisch advies contact op met Teaching Support. Teaching Support kan je doorverwijzen naar beschikbare onderwijskundigen van Educate-it of Onderwijsadvies & Training.
- Onderwijsadvies & Training geeft op deze pagina diverse tips over manieren waarop je gebruik kunt maken van kennisclips in je onderwijs en waar je op moet letten.
- Volg voor zowel didactische als praktische informatie omtrent het maken van kennisclips deze online modules.
Tools voor online hoorcolleges
- Met Microsoft Teams is het mogelijk om live contact te hebben met tot wel 300 studenten. Wanneer je gebruik maakt van een live event (alleen informatie zenden, geen mogelijkheid tot interactie) kunnen er tot 10.000 studenten deelnemen aan de livestream. Let op! Er kunnen universiteitsbreed slechts 15 gelijktijdige live events worden opgezet. Neem contact op met het Office 365 team via servicedesk@uu.nl voor meer informatie.
- Zie de handleiding: Teams voor onderwijs voor het gebruik van Microsoft Teams in het onderwijs.
- Zie de handleiding: Teams: organiseer een webinar via een livegebeurtenis voor het organiseren van een live event binnen Microsoft Teams.
- Met de online tool Wooclap is het mogelijk om een hoorcollege interactief te maken. Wooclap is de vervanger van Mentimeter, en zorgt er voor dat je bijvoorbeeld gemakkelijk quizzes of polls kunt maken of feedback kan opvragen van studenten. Met Wooclap kunnen de studenten tijdens een college via hun telefoon of laptop vragen beantwoorden die de docent stelt.
Ondersteuning bij online hoorcolleges
- Neem contact op met Teaching Support voor meer informatie over het geven van online hoorcolleges.
- Met het videoplatform van de UU kun je met één druk op de knop zelfstandig colleges opnemen in een collegeleerzaal, of kennisclips opnemen.
- Voor het geven van een online hoorcollege zijn speciaal ingerichte onderwijsruimtes beschikbaar. Deze ruimtes zijn dynamisch, doordat je verschillende perspectieven in beeld kunt brengen. Je kunt inzoomen op het bord, op de powerpoint of op jezelf. Voor informatie hoe je een ruimte reserveert, kun je terecht bij je roosteraar. Kijk voor meer informatie op pedaalruimtes voor dynamisch onderwijs.
- Kijk ook in de pdf Videocommunicatie-faciliteiten binnen de UU
Hoorcollegezaal
Nodig je studenten op afstand uit voor een MS Teams meeting, zodat zij live kunnen meekijken met het hoorcollege dat je in de zaal geeft. Je moet hiervoor je eigen laptop meenemen. Meer informatie hierover vind je in de handleiding.
Er is weinig/geen interactie mogelijk met de studenten op afstand. Via Mentimeter en de chat kunnen studenten vanaf thuis wel input leveren. Je kunt iemand vragen je te helpen met het modereren van de chat. Zorg er daarnaast voor dat de studenten op afstand achteraf de mogelijkheid hebben om vragen te stellen aan de docent.
Studenten verdelen over meerdere zalen
Je kunt de groep studenten over twee zalen verdelen. Als docent geef je dan in de ene zaal (hoor)college en in de andere zaal wordt via een liveverbinding meegekeken. Dit kun je opzetten via een MS Teams vergadering.
Standaard werkgroepruimte
Nodig je studenten op afstand uit voor een MS Teams meeting, zodat zij live kunnen meekijken met de werkgroep die je in de zaal geeft. In iedere werkgroepruimte is een webcam en een microfoon geïnstalleerd. De microfoon vangt het geluid van de docent goed op, het geluid vanuit de zaal redelijk. De webcam kan handmatig gedraaid worden. Let op: interactie met en tussen alle studenten is lastig met deze faciliteiten. Een werkgroep in een standaard werkgroepruimte is dan ook niet de meest geschikte activiteit om live te volgen voor studenten op afstand. Meer informatie hierover vind je in de handleiding.
Op de UU zijn nieuwe werkgroepruimten ingericht voor hybride onderwijs. Hiermee bedoelen we onderwijs waaraan tegelijkertijd studenten op locatie (op de campus) én op afstand (online) deelnemen, waarbij er sprake is van interactie tussen beide groepen. In deze werkgroepruimten is het door de aanwezige faciliteiten (bijv. speciale camera, extra schermen en microfoons) mogelijk interactief onderwijs te verzorgen voor alle studenten. Het maximum aantal studenten op locatie voor deze ruimten is ongeveer 30 (afhankelijk van de zaal). Meer informatie over welke zalen, welke faciliteiten en de handleiding inclusief enkele didactische tips (PDF, te vinden aan de zijkant rechtsboven) kun je vinden op intranet.
Zorg bij deze vorm van onderwijs dat de studenten op afstand zich betrokken voelen bij het onderwijs, door interactie tussen beide studentgroepen te stimuleren, momenten voor vragen in te bouwen en de studenten op afstand actief te betrekken. Zie ook de scenario’s in de handleiding.
Studenten kunnen de stof zelfstandig bestuderen uit collegeboeken of aangeleverde artikelen. Voor studenten kan een vragenmoment via een chat, discussionboard (Blackboard), via email of via een live verbinding (zie hiervoor het kopje ‘Online hoorcollege’) prettig zijn.