Terugblik 25e NWD

Evaluatie NWD 25

Veldhoven, 1 en 2 februari 2019

Deze 25e NWD werd beoordeeld als een mooie en feestelijke jubileumeditie. Het overall cijfer was een 8,1, een resultaat waar we trots op zijn. Zeker gezien de weg naar deze NWD met de hobbels die we moesten nemen om te komen tot een goede locatie.

De inleiding door Jan de Lange, initiator van de NWD in 1995, paste volgens de deelnemers in de traditie van de wiskundedagen, spitsvondig, origineel en uitdagend.
Sjoerd Verduijn Lunel gaf in de openingslezing een mooi beeld van de recente ontwikkelingen binnen de wiskunde en het gebruik van data, toegepast in de medische sector. Een pittige lezing en voor sommigen een heuse uitdaging.
Het gelegenheidsduo Ionica Smeets en Jan Beuving werd warm ontvangen, oude bekenden van de NWD die improviserend en associërend speelden met wiskundige en minder wiskundige concepten. Een mooie start van de vrijdagavond. De combinatie was spannend, al had een enkeling graag meer gehoord van de mooi teksten van Jan en een ander weer meer van de kritische kanttekeningen van Ionica.
De Lecture Performance van Tom Verhoeff en Roos van Berkel was verrassend, creatief, met een mooie wiskundige inhoud. Onvoorstelbaar wat deze verbinding van dans en wiskunde kan opleveren. Ook hier waren deelnemers niet altijd even enthousiast over de combinatie, maar gelukkig konden ze dan hun hart ophalen aan één van de twee aspecten.
De hoogste waardering ging naar Matt Parker, die op schijnbaar eenvoudige wijze en met veel humor, leuke tips en trics voor mee naar huis te nemen illustreerde.

Dit jaar hadden we bij de parallelsessies bijna allemaal voldoendes. Zo hoort het uiteraard, maar voor de programmacommissie blijft het een uitdaging om het totaal van ca 60 presentaties zo in te richten dat het past bij een publiek van 900 wiskundigen. Een aandachtspunt voor volgend jaar is het om de bewegwijzering naar de parallelsessies en de grootte van de zalen vooraf goed te checken. Immers goede randvoorwaarden zijn van belang voor de kwaliteit van de presentatie.

Veel waardering is er voor de toenemende interactie tussen publiek en sprekers, zowel in de korte presentaties als in de workshops.

Waardering is er voor de inrichting van het gebouw, de tentoonstelling van Koos Verhoeff en de straattekeningen. De naald van Buffon en de robot Pepper werden minder opgemerkt maar pasten natuurlijk in de “wiskundige omgeving”.

Veel reacties kregen we over de accommodatie, groot, lange afstanden, ... De vaste NWD-gangers misten de Leeuwenhorst, maar waardeerden de capaciteit (grotere kans op plaatsing) van de Koningshof. Het eten was erg krap, een combinatie van onwennigheid met de nieuwe locatie en de keuze voor het gezamenlijke diner. Vooralsnog hebben we besloten om volgend jaar weer naar de Leeuwenhorst te gaan. Het jaar daarna moeten contracten worden vernieuwd en nemen wij wederom een wijze beslissing. Wij houden daarbij zeker jullie feedback in het achterhoofd.

Nogmaals willen wij ook in deze terugblik de Koningshof bedanken voor de ondersteuning die zij boden toen onverwachts bleek dat de Leeuwenhorst in verbouwing ging. De organisatie en voorbereiding moest in korte tijd. Het is mede dankzij de investering en de omvang van de Koningshof dat we deze jubileumeditie konden openstellen voor zoveel deelnemers.

Opvallend is dat we geen reactie kregen op het jubileumcadeau, niet positief, maar ook niet negatief. Het kan zijn dat het niet werd gewaardeerd of gezien werd als vanzelfsprekend. In het laatste geval ben ik bang dat we deelnemers volgend jaar teleur gaan stellen.

Alle overige opmerkingen uit de evaluatieformulieren zijn verwerkt.

Hieronder volgt een selectie van jullie suggesties voor en aanmerkingen op het programma. Nogmaals hartelijk dank voor alle tips.

Tot NWD 26 in 2020!

Namens de organisatie van de NWD,
Joke Daemen

 

Alle gesuggereerde onderwerpen en sprekers voor een komende NWD zijn doorgestuurd naar de programmacommissie. We volstaan hier met een selectie van suggesties:

  • Onderwerpen uit het wiskunde programma in het VO worden regelmatig genoemd.  Vooral ook voor gebruik en toepassing in de lespraktijk.
  • Door  weliswaar een minderheid worden wiskundige onderwerpen genoemd, speltheorie, topologie, … In combinatie met muziek, kunst.
  • Didactiek-thema’s: digitalisering, gepersonaliseerd leren, toekomstig wiskundeonderwijs, doe-opdrachten voor de bovenbouw, scrummen bij wiskunde.
  • Evaluatieve besprekingen van curriculum herzieningen
  • Levensverhalen en ontdekkingen van bekende/interessante wiskundigen.
  • Geschiedenis
  • 75 jaar na 1945
  • Gaming, escaperooms
  • Wiskunde + klimaat + achter de telefonie + politiek + …
  • Schuermans en Vanesser mogen wel weer komen (pedagogie: muziek, wetenschappen, wiskunde en engineering)

Namen van sprekers, die niet regelmatig worden genoemd, of waarvan hun aanwezigheid weer een tijd terug ligt:

Dolf Talman, Erik Demaine, Marcus DuSautoy, John Poppelaars, Jan van de Craats, Kevin de Bruijn, Jan Brandts, Henk Bos, Diederik Jeke, Craig Barton, Cliff Stoll, James Grime, Dan Meyer; Simon Singh, Hanah Fry, Ed Southall, Ben Orlin, Brett Berry, Joanne Morgan, Stephen Wolfram, Jo Boaler, ….