Collegereeks 2023/2024

Na twee succesvolle collegereeksen - Tussen Theorie en Praktijk in het voortgezet onderwijs - organiseert de Graduate School of Teaching ook dit studiejaar weer een viertal colleges. In deze reeks spreekt Erik Ex, docent geschiedenis van het jaar 2022 en onderwijscolumnist Trouw, met wetenschappers en leraren die nieuwe inzichten verschaffen voor het dagelijks werk in de klas. Na de colleges is er altijd gelegenheid om bij te praten bij een borrel.

College dinsdag 21 november 2023

Wat is de meest onderzochte en effectiefste didactiek? Dat is directe instructie. Maar in het voortgezet onderwijs bestaan er nog veel onduidelijkheden en misvattingen over deze zeer actieve en responsieve lesvorm. Marcel Schmeier is dé specialist van Nederland in Directe Instructie. In zijn meest recente boek (EDI in het vo) schrijft hij hoe directe instructie in het voortgezet onderwijs kan worden ingezet. In zijn lezing zal Marcel stukjes voorbeeldlessen geven, de theorie achter EDI toelichten en vooral actief en responsief met het publiek aan de slag gaan. Elke leraar zou hiervan op de hoogte moeten zijn.

In het tweede college van dit academisch jaar Directe Instructie op dinsdag 21 november (19:00 – 21:00 uur) praat Erik Ex hierover met Marcel Schmeier.

Marcel is onderwijsadviseur taal en rekenen en specialist in Directe Instructie. In zijn meest recente boek (EDI in het vo) schrijft hij hoe directe instructie in het voortgezet onderwijs kan worden ingezet. Over deze zeer actieve en responsieve lesvorm bestaat nog veel onduidelijkheid en misvattingen in het voortgezet onderwijs terwijl het toch echt één van de best bewezen lesmethodes is. Kan EDI zorgen voor meer kansengelijkheid, een hogere leeropbrengst en meer plezier in het lesgeven?

Voor wie?
Alle studenten en alumni van de Graduate School of Teaching zijn van harte uitgenodigd om de collegereeks bij te wonen. Leraren in het voortgezet onderwijs, lerarenopleiders en andere geïnteresseerden zijn ook zeer welkom.

Datum

Dinsdag 21 november 2023

Tijd

19:00 – 21:00 uur
Het college wordt afgesloten met een borrel

Locatie

Universiteit Utrecht
Drift 13 (zaal 004)
3512 BR Utrecht

Aanmelden 

Via dit formulier

Kosten

Aan het bijwonen van het college zijn geen kosten verbonden