Hoorcolleges

 • Voor het vormgeven van online hoorcolleges zijn er verschillende mogelijkheden en werkvormen om in te zetten. Het advies blijft om instructieonderwijs vanuit huis te blijven geven. Hieronder geven we een korte samenvatting van de verschillende werkvormen, de online tools die hierbij ingezet kunnen worden en welke ondersteuning beschikbaar is.

  Je cursus omzetten naar een online variant? Lees het stappenplan van O&T of doe mee aan de module (Her)ontwerp je onderwijs in coronatijd

Gebruik van bestaande opnames

De eerste optie is het gebruik van opnames die in voorgaande jaren zijn gemaakt. Mits opnames zijn gemaakt tijdens het geven van hoorcolleges, kunnen deze opnieuw gedeeld worden met de studenten. Eventuele updates of toelichtingen kunnen bijgeleverd worden in een apart filmpje of bestand. Bestanden kunnen gedeeld worden via Lecturenet en via de digitale leeromgeving Blackboard.

Zelfstudie

Studenten kunnen de stof zelfstandig bestuderen uit collegeboeken of aangeleverde artikelen. Voor studenten kan een vragenmoment via een chat, discussionboard (Blackboard), via email of via een live verbinding (zie hiervoor het kopje ‘Online hoorcollege’) prettig zijn.

Kennisclips

Leerstof kan digitaal beschikbaar gemaakt worden door middel van (zelf opgenomen) kennisclips (van 5 a 10 minuten). De video’s gaan over een specifiek onderwerp en kunnen eventueel verrijkt worden door oefenvragen of discussieonderwerpen.

Tools voor opname

 • Het opnemen van een kennisclip kan met het Videoplatform van de UU. Meer informatie en handleidingen vind je op intranet
 • Het is mogelijk een kennisclip op te nemen via Powerpoint. Het is mogelijk een diapresentatie om te zetten in een diavoorstelling met gesproken tekst/opname van jezelf. Bekijk de handleiding hoorcollege opnemen in PPT .
 • Daarnaast is het mogelijk om kennisclips op te nemen in een beperkt aantal Do It Yourself studio’s op de UU. Reserveren kan via de Resource booker.

Tools voor verrijken kennisclip

 • Feedbackfruits
  Het verrijken van kennisclips met geïntegreerde oefenvragen of discussieonderwerpen kan door inzet van de tool Feedbackfruits Interactive video. Deze tool is geïntegreerd in Blackboard waardoor studenten gemakkelijk toegang krijgen tot het videomateriaal.

Ondersteuning bij kennisclips

Online hoorcollege

Het hoorcollege kan één op één omgezet worden in een online hoorcollege door het gebruik van een programma voor online meetings (bv. Microsoft Teams) of door middel van live streamen.

Tools voor online hoorcolleges

 • Met Microsoft Teams is het mogelijk om live contact te hebben met tot wel 300 studenten. Wanneer je gebruik maakt van een live event (alleen informatie zenden, geen mogelijkheid tot interactie) kunnen er tot 10.000 studenten deelnemen aan de livestream. Let op! Er kunnen universiteitsbreed slechts 15 gelijktijdige live events worden opgezet. Neem contact op met het Office 365 team via servicedesk@uu.nl voor meer informatie.
 • Zie de handleiding: Teams voor onderwijs voor het gebruik van Microsoft Teams in het onderwijs.
 • Zie de handleiding: Teams: organiseer een webinar via een livegebeurtenis voor het organiseren van een live event binnen Microsoft Teams. 

Ondersteuning bij online hoorcolleges

 • Voor docenten die vanuit huis werken zijn een beperkt aantal AV-middelen zoals webcams en speakerphones/microfoons beschikbaar. Apparatuur kan thuis worden afgeleverd en het FSC kan ondersteuning bieden bij het gebruik van de apparatuur. Maak hiervoor een melding aan in de self-service portal.
 • Neem contact op met de Teaching support desk voor meer informatie over het geven van online hoorcolleges.
 • Colleges worden bij voorkeur thuis opgenomen. Als docenten in de UU een opname van hun onderwijs willen laten maken, dienen zij hiervoor eerst contact op te nemen met FSC AV via de self-service portal  externe link.   
 • Het geven van een online hoorcollege kan eventueel in speciaal ingerichte onderwijsruimtes. Deze ruimtes zijn dynamisch, doordat je verschillende perspectieven in beeld kunt brengen. Je kunt inzoomen op het bord, op de powerpoint of op jezelf. De ruimtes zijn te reserveren via FSC.AV@uu.nl. Kijk voor meer informatie op pedaalruimtes voor dynamisch onderwijs.
 • Kijk ook in de pdf Videocommunicatie-faciliteiten binnen de UU

Tips

 • Mentimeter
  Met de online tool Mentimeter is het mogelijk om een hoorcollege of presentatie interactief te maken. De votingtool zorgt er voor dat je bijvoorbeeld gemakkelijk quizzes of polls kunt maken of feedback kan opvragen van studenten. De inzet van Mentimeter is toegestaan tot en met 18 oktober 2021.
 • Feedbackfruits
  Het verrijken van kennisclips met geïntegreerde oefenvragen of discussieonderwerpen kan door inzet van de tool Feedbackfruits Interactive video. Deze tool is geïntegreerd in Blackboard waardoor studenten gemakkelijk toegang krijgen tot het videomateriaal.