Financiële informatie voor vluchtelingstudenten
Er zijn verschillende mogelijkheden om je studie aan de UU te financieren. Hieronder hebben we de belangrijkste opties samengevat, specifiek voor vluchtelingstudenten.
Op deze pagina vind je:
- Studiefinanciering en leenstelsel van DUO. Dit is de meest gebruikte vorm van financiële ondersteuning in Nederland, aangeboden door de overheid.
- Mogelijke impact van fondsen/giften op je sociale uitkeringen.
- Incluusion-reiskostenvergoeding.
- Ondersteuning van het Utrechts Universiteitsfonds.
- Ondersteuning van UAF.
Elk beursfonds heeft verschillende voorwaarden, evenals verschillende aanvraagprocedures en deadlines. Lees de onderstaande informatie zorgvuldig door en kijk wat van toepassing is op jouw situatie.
Algemene informatie voor vluchtelingstudenten? Klik hier voor Bachelors en hier voor Masters!
Studiefinanciering wordt verstrekt door de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs). Studiefinanciering is een financiële ondersteuning die Nederlandse studenten kan helpen bij het dekken van studiekosten, levensonderhoud en reiskosten. Dit kan een gift zijn, een lening met rente of een combinatie van beide. Deze ondersteuning is bedoeld voor bachelor of master studenten die de Nederlandse nationaliteit hebben en jonger zijn dan 30. Voor de meeste studenten is studiefinanciering essentieel, zodat zij hun studie kunnen bekostigen en doordeweeks gratis met het openbaar vervoer naar de universiteit kunnen reizen. Helaas voldoen niet alle (vluchteling)studenten aan de criteria voor studiefinanciering. Voor sommige studenten is studiefinanciering mogelijk niet voldoende om al hun kosten te dekken. Daarom vind je hieronder verschillende opties van fondsen of organisaties die vluchtelingstudenten hierbij kunnen ondersteunen.
Als je 29 jaar oud bent op het moment dat je begint met studeren aan de gratis UU cursusen via Incluusion en je overweegt om in de nabije toekomst een masteropleiding te volgen, neem dan contact met ons op via incluusion@uu.nl zodat wij je kunnen adviseren over de mogelijkheden met betrekking tot studiefinanciering.
Als je ouder bent dan 30 jaar, kun je de Levenlanglerenkrediet bekijken als optie voor een lening.
Als je een uitkering ontvangt terwijl je een financieringsaanvraag indient, neem dan contact op met je gemeente om te controleren wat dit voor jou betekent. Als je een financiële tegemoetkoming ontvangt terwijl je ook een uitkering ontvangt, kunnen je uitkeringen worden verlaagd. Soms betekent dit dat je geld moet terugbetalen.
Het verschilt per gemeente welk bedrag aan financiering/giften je per jaar mag ontvangen en of dit betekent dat je uitkeringen worden verlaagd als de tegemoetkoming die je ontvangt hoger is dan dat bedrag. Soms zijn gemeenten flexibeler wanneer de financiering/gift direct gerelateerd is aan onderwijs.
Het is belangrijk dat het fonds waarvoor je een aanvraag indient weet dat je een uitkering ontvangt, dus vermeld dit altijd in je budget als dat het geval is. Op deze manier kunnen ze hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen van de Belastingdienst komt te staan.
Incluusion biedt beperkte reiskostenvergoeding voor studenten met een Nederlandse asielstatus die momenteel studeren aan de UU, hetzij via Incluusion, hetzij als reguliere student in een Bachelor- of Masterprogramma.
De volgende voorwaarden zijn van toepassing:
- Je moet geregistreerd zijn via Incluusion als student, of je moet een reguliere UU-student zijn in een Bachelor- of Masterprogramma.
- Je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering.
- Je hebt daarom geen studentenreisproduct.
- Je reiskosten worden niet betaald door andere organisaties, zoals maar niet beperkt tot:
- UAF
- Je gemeente
- COA
- Je kunt je reiskosten bewijzen door middel van facturen/bonnen van bijvoorbeeld OV-chipkaart en NS.
- We kunnen je reiskosten alleen vergoeden op basis van je facturen; we kunnen geen voorschot geven.
- Het kan meer dan een maand duren voordat je je vergoeding ontvangt.
- Je hebt een bankrekening nodig waarop we het geld kunnen terugstorten. Een buitenlandse bankrekening is toegestaan en het hoeft niet je eigen rekening te zijn. Bijvoorbeeld, een bankrekening van een vriend of familielid is ook goed.
- Als je uitkeringen ontvangt, kunnen deze worden verlaagd als je te veel financiering/giften per jaar ontvangt. Lees de bovenstaande informatie zorgvuldig door.
Voor meer informatie over het ontvangen van reiskostensubsidie via Incluusion, neem contact op met Incluusion@uu.nl.
Het Universiteitsfonds Utrecht heeft verschillende soorten fondsen waarvoor studenten een aanvraag kunnen indienen als ze financiële hulp nodig hebben. Voor de volgende fondsen moet je ingeschreven zijn als student in een Bachelor- of Masterprogramma aan de Universiteit Utrecht.
Rosanna Fonds voor Vrouwen: Een fonds dat getalenteerde vrouwelijke studenten en onderzoekers ondersteunt in hun carrière aan de Universiteit Utrecht. De aanvraagperiode is één keer per jaar. Je kunt om financiering vragen als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het betalen van je collegegeld of reiskosten.
Eerste Generatie Fonds: Ondersteunt studenten waarvan de ouders niet naar een (Nederlandse) universiteit zijn gegaan. Het fonds biedt kleine beurzen (en soms laptops) voor studenten die ondersteuning nodig hebben.
Noodfonds voor studenten in acute financiële nood: Dit fonds biedt hulp aan studenten die door acute financiële problemen niet in staat zijn om in hun basisbehoeften te voorzien. De financiering kan een bescheiden bijdrage leveren om aan de eerste acute financiële behoefte te voldoen.
RechtOpLeren Fonds: Dit fonds bevordert de doorstroming van studenten in een achtergestelde financiële positie naar hoger onderwijs, waarbij duidelijk is dat het aangevraagde bedrag noodzakelijk is om academische doelen te bereiken.
Het verschilt per fonds hoe ingewikkeld een aanvraag is. Voor de meeste fondsen moet je een motivatiebrief schrijven. Soms heb je een aanbevelingsbrief nodig of moet je een overzicht van je jaarlijkse budget indienen, waarmee je aantoont dat je de financiering nodig hebt.
De Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) biedt financiële en andere ondersteuning aan vluchtelingen en asielzoekers die van plan zijn te studeren in Nederland. Het UAF kan vluchtelingen en asielzoekers adviseren, begeleiden en ondersteunen maar werkt ook samen met gemeenten, onderwijsinstellingen en werkgevers.
UAF Academy
De UAF Academy is een online platform waar je kunt beginnen met het leren van Nederlands en waar je nuttige informatie kunt vinden over wat je kunt doen terwijl je in je asielprocedure zit of terwijl je wacht op de start van je inburgering. Het gebruik van het platform is gratis, evenals het advies dat door het UAF wordt gegeven. Je moet echter wel een UAF-cliënt worden en bepaalde voorwaarden zijn van toepassing. Lees de informatie op de UAF website zorgvuldig door.
Persoonlijke UAF begeleiding
Wat UAF kan bieden verschilt sterk en is afhankelijk van wanneer je bent begonnen met je inburgering (voor 1 januari 2022 of daarna). Het verschilt ook per geval of hun financiële hulp een gift of een lening is. Ondersteuning die ze mogelijk kunnen bieden kan onder andere bestaan uit: hulp bij de studiekeuze, taalcursussen, hulp bij studiereparatie of het vinden van een schakeljaar, hulp bij het regelen van financiële zaken voor je studie en financiële ondersteuning zoals reiskosten of kosten voor studieboeken.
Neem contact op met het UAF om te zien wat ze voor jou kunnen doen.
Naast de ondersteuning die specifiek is gericht op vluchtelingen, kun je op de UU-pagina over beurzen en subsidies ook een lijst vinden van de beurzen die het meest worden toegekend aan internationale studenten.