2016

Thema: Thuis op de wereld

Over de hele wereld wonen kinderen. Allemaal eten ze, spelen ze en doen ze activiteiten in hun eigen buurt. Hoe ze wonen, wat ze doen en waar ze dat doen kan wel van elkaar verschillen.

Thuis in de wijk

In de activiteiten van de Grote Wetenschapsdag staat de eigen wijk centraal. De centrale vraag is hoe de leerlingen hun wijk beleven, wat verschillen en overeenkomsten zijn en hoe je kunt zorgen dat iedereen zich er thuis voelt.

De leerlingen maken in de week voorafgaand aan de Grote Wetenschapsdag elk een paspoort waarin ze zichzelf in hun wijk presenteren. Vragen die daarbij een rol spelen zijn: Hoe leven ze, eten ze, wonen ze? Wat doen zij allemaal in de wijk? Wat zijn hun lievelingsplekken? Zijn zij er geboren, en hoe zit dat met hun hun ouders en grootouders? Voelen ze zich er thuis?Op de Grote Wetenschapsdag zelf, wordt eerst de informatie uit de paspoorten van de leerlingen verzameld en onderzoeken de leerlingen in kleine groepen de diversiteit van de klas: eet iedereen hetzelfde? Waardoor voelt iemand zich thuis? is dat bij iedereen anders? Waar zijn ouders en grootouders geboren? Etc. De resultaten worden verwerkt tot een paspoort van de klas.

Tenslotte maken de leerlingen samen een paspoort van de wijk waarin de school staat. Dit paspoort zou nieuwe inwoners van de wijk moeten helpen zich er thuis te voelen. Het paspoort van de wijk kan afgemaakt worden in de reguliere lessen in de weken na de GWD.

Download hier de handleiding en de invulpaspoorten