Thema 2019: dierensmokkel

Grote Wetenschapsdag 2019

Waarom worden dieren gesmokkeld? Hoe is dierensmokkel georganiseerd? En wat gebeurt er precies bij het illegaal smokkelen van dieren?

Op 2 oktober 2019 doken ruim 14.000 leerlingen in het onderzoek van criminoloog Daan van Uhm van de Universiteit Utrecht naar de illegale handel in beschermde diersoorten. Met behulp van waargebeurde smokkelverhalen, de smokkelroutes en prikkelende vragen gingen de leerlingen op zoek naar het wie, wat, waar, waarom en hoe van dierensmokkel en de schadelijke gevolgen.

Inzicht en bewustwording vergroten

Illegale dierenhandel is een vorm van criminaliteit die onderbelicht is binnen de criminologie. Het gaat bij illegale dierenhandel niet alleen om de handel in levende dieren of planten, maar ook om producten zoals dierenhuiden, voedsel, ivoor en toeristische souvenirs afkomstig van bedreigde diersoorten.

Daan van Uhm brengt de handel in kaart, zodat er meer over bekend wordt. Met die informatie kunnen bijvoorbeeld overheden, de douane en de politie verder om de handel aan te pakken en de dieren te beschermen. Dat is hard nodig: de afgelopen 100 jaar is 97% van de wilde tijgers verdwenen, en er worden nog steeds elke dag meer dan drie neushoorns doodgemaakt. Over de Grote Wetenschapsdag zei Daan: “Kinderen zullen deze dag actief aan de slag gaan met het onderwijsmateriaal dat inzicht en bewustwording vergroot. Juist omdat zoveel soorten worden bedreigd met uitsterven vanwege de illegale handel is dat van belang voor onze toekomstige generaties!”

Summerschool Junior 2018