Teaching & Learning Lab

De speelgrond voor het ontwikkelen van futuristisch onderwijs

Video impressie

Deze video geeft algemene impressie van het Teaching & Learning Lab.

Het Teaching & Learning Lab (TLL) is ontstaan in 2016 vanuit de wens van docenten om zelf te kunnen bepalen hoe een onderwijsruimte eruit moet zien. In dit onderwijslab kunnen docenten in het Voortgezet en Hoger Onderwijs, leerlingen, studenten, didactisch onderzoekers en bedrijven volop experimenteren met,- en onderzoek doen naar nieuwe onderwijsvormen. Het lab biedt de ruimte om samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, te ontwikkelen en in de onderwijspraktijk te testen. Samen verbeteren de gebruikers van het TLL hun eigen onderwijs en inspireren ze collega’s met nieuwe ideeën.

In de onderwijs-testruimtes van het Teaching & Learning Lab bepaalt het onderwijs de indeling van de ruimte, in plaats van dat de ruimte oplegt hoe de docent onderwijs geeft. Tafels en stoelen, zit- of statafels of juist helemaal geen meubilair: het kan allemaal in deze experimentele onderwijsruimtes. Naast de flexibele inzet van meubilair is er moderne apparatuur beschikbaar die tijdens het onderwijsmoment ingezet kan worden, zoals digitale whiteboards, een interactieve muur voor mindmapping en brainstormsessies en observatiecamera’s voor vakdidactisch onderzoek. Het TLL heeft twee van dergelijke onderwijs-testruimtes. Ook is er een studio waar onder begeleiding van een operator kennisclips, korte video’s, webinars of andere video’s opgenomen kunnen worden.

TLL 3.22
Beelden TLL (grote ruimte)

Hoe wordt de ruimte gebruikt?

Vanwege de experimentele opzet van de onderwijsruimtes van het TLL en de beschikbare moderne apparatuur is een intakegesprek onderdeel van de reserveringsprocedure. Samen met een onderwijskundig adviseur bespreekt de docent de wensen met betrekking tot zijn onderwijs om tot een geschikte onderwijssetting te komen. De kracht van het Teaching & Learning Lab zit erin om de onderwijsruimte vanaf niets op te bouwen op basis van de leerdoelen die bereikt moeten worden en gewenste bijbehorende leeractiviteiten.

Wil je inspiratie opdoen voor innovatieve lessen in het Teaching & Learning Lab? Kijk dan ook op de website van het Teaching & Learning Lab of op de good practices pagina van het TLL.

Video van het TLL.

Verschil TLL 3.19 & 3.22

Er zijn twee ruimtes ingedeeld als Teaching & Learning Lab, waar vernieuwende onderwijsvormen naar hartenlust kunnen worden uitgetest en geëvalueerd.

De verschillen tussen deze ruimtes zijn voornamelijk in grote en capaciteit. TLL 3.22 is groter en bevat meer apparatuur om evaluatie van onderwijsvormen vollediger uit te kunnen voeren, echter hebben beide ruimtes beschikking over dezelfde apparatuur om onderwijsvormen te ondersteunen. 

Praktische informatie

Op de volgende locatie is het Teaching & Learning Lab ingericht: 

  • Buys Ballotgebouw; ruimte 3.19 en 3.22 
  • Capaciteit: 24 & 36 respectievelijk

Reserveren:

Voor het herhalend reserveren van een Future Learning Space, neem contact op met je facultaire roosteraar. Een introductiegesprek maakt deel uit van het roosterproces. Let op! Deadlines voor het boeken van een FLS voor regulier onderwijs worden gecommuniceerd via intranet. 

Voor het incidenteel reserveren van een Future Learning Space buiten het reguliere onderwijs kun je de self-service module TE Reserve gebruiken.  

Heb je vragen of wil je een rondleiding? Stuur een email aan fls@uu.nl

Geschikt voor: experimenteel/innovatief groepswerk, onderwijsgericht onderzoek

Het Teaching & Learning Labs is een gezamenlijk project van het Freudenthal Instituut en Future Learning Spaces