Aan de slag
De Universiteit Utrecht biedt verschillende tools en faciliteiten om kennisclips op te nemen. Zo kan je eenvoudig een kennisclip opnemen vanuit huis, in één van de studio's op de campus of op een specifieke locatie met een professioneel mediateam.
Het is mogelijk om thuis een kennisclip op te nemen. Je kunt eenvoudig kennisclips opnemen met het videoplatform van de UU. Verder is het mogelijk om zelf animaties te maken met de tool Powtoon.
DIY-studio’s
Op de Universiteit Utrecht zijn verschillende DIY-studio's aanwezig waar je een kennisclip kunt opnemen. Deze studio's zijn zo gebouwd dat je hier gemakkelijk zelfstandig aan de slag kunt. Je kunt kiezen uit deze studio's:
- Presenter DIY-studio (UBU, ruimte 2.48)
- Presenter DIY-studio (Bolognalaan 101, ruimte 2.042)
- Greenscreen DIY-studio (Bolognalaan 101, ruimte 2.048)
- Podcast DIY-studio (Bolognalaan 101, ruimte 2.046)
Je kunt deze studio's zelf reserveren via Time Edit. In Time Edit vind je ook informatie over wie je kunt contacteren als je toch praktische ondersteuning kunt gebruiken bij de opname. Studenten kunnen een DIY studio reserveren via deze link.
Professionele studio’s
Naast de DIY-studio’s heeft de Universiteit Utrecht ook een aantal professionele studio’s waarbij een je ondersteund kan worden door een professionele videomaker. Deze videomaker kan eventueel ook helpen met de montage van de video. Hiervoor bestaan de volgende studio’s:
- Faculteit Bèta: Teaching and Learning Lab studio
- Faculteit Geestestwetenschappen: contacteer Hans Schuurman.
- Faculteit Diergeneeskunde: neem hiervoor contact op met het multimediateam van de faculteit diergeneeskunde.
Let op: de videodienst bij Geesteswetenschappen en Diergeneeskunde is alleen kosteloos te gebruiken door medewerkers van de betreffende faculteit.
Het is binnen de Universiteit Utrecht mogelijk om kennisclips op te nemen op een specifieke locatie. Bijvoorbeeld: in een lab, in of om een openbaar gebouw, in een museum. De locatie kan bijdragen aan het verduidelijken van je verhaal. De Universiteit Utrecht heeft een professioneel videoteam waarmee jij opnames op locatie kunt maken. Het opnemen van een video op locatie vraagt wel wat voorbereiding en tijd van jou als docent.
Ben je geïnteresseerd in het opnemen van een kennisclip met een professioneel videoteam? Neem dan contact op met de projectleider kennisclips via Teaching Support.
Als je je kennisclip hebt opgenomen, kan je deze vervolgens editen. Het UU Videoplatform biedt enkele editingmogelijkheden (fragmenten wegknippen uit de video). Voor meer geavanceerde editingmogelijkheden kan je kosteloos Adobe Creative Cloud downloaden via het software center van de UU. Dit softwarepakket biedt ook twee applicaties voor het editen van video's:
- Adobe Première Pro (voor de meer ervaren videomaker)
- Adobe Rush (voor wat laagdrempeliger gebruik)
Heb je een Apple computer? Dan kan je ook gebruikmaken van iMovie: deze editingsoftware staat standaard op alle Mac-computers en is zeer geschikt voor de beginnende videomaker.
Wanneer je gebruikmaakt van een professionele studio, of samenwerkt met een professioneel mediateam voor een opname op locatie, kan je in overleg met de videomakers eventueel afspreken dat zij zorg dragen voor de editing.
- Bepaal eerst het doel van en de doelgroep voor je video.
Kies het onderwerp dat je in de video gaat behandelen. Wil je een onderwerp behandelen waar zeer veel over te zeggen valt? Probeer het thema dan op te breken in kleinere sub-onderwerpen waarvoor je elk een aparte video maakt.
Bedenk hoe je de video wil inzetten in je cursusontwerp. Wil je de video bijvoorbeeld onderdeel maken van een e-module? Of wil je een specifieke opdracht aan de video koppelen?
Maak een script voor je video. Als je een kortere, informele video maakt, kunnen een aantal bulletpoints volstaan. Voor een video op locatie kan een uitgebreider script van belang zijn, waarin je alvast nadenkt over de combinatie van tekst én beeld. Wil je advies over hoe je een script schrijft? Neem dan contact op met een onderwijskundig adviseur via Teaching Support.
Bedenk hoe je je video wilt opnemen. Thuis, in een studio of op locatie? Zelfstandig of met een professioneel mediateam? Dit zal afhangen van de beschikbare middelen en tijd en het doel dat je wilt bereiken.
Denk aan de AVG-regeling. Komen er collega’s of andere mensen in beeld in je video? Zorg ervoor dat hierbij conform de AVG-wet- en regelgeving werkt.
Ontsluit en publiceer je video. Als je kennisclip af is, kan je deze plaatsen op het Videoplatform van de UU, in Feedbackfruits, of op Blackboard. Het eventueel mogelijk om je video op de Youtube-kanalen van de UU te laten plaatsen (als verborgen of openbaar). Bekijk deze intranetpagina voor de publicatierichtlijnen voor video’s binnen de UU.